Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koliko puta dodirnete svoj telefon u toku dana?

Preuzmite sliku

Ekipa s Dscout portala je uz dosta truda provela istraživanje korisnika Android uređaja iz raznih zemalja.

Prije toga su objavili anketu, odnosno proces prijave na koji se javilo nevjerojatnih 100 hiljada zaintesovanih, koji su htjeli iz “prve ruke” provjeriti koliko su zavisni o svojim pametnim telefonima.

Za potrebe istraživanja koje je potrajalo pet dana Dscout je napravio posebnu aplikaciju koja je pratila apsolutno svaki dodir ekrana od strane korisnika.
Brojke koje su dobili doista su fantastične i dokazuju da je zavisnost o korištenju pametnih telefona i te kako prisutna.

Prosječno svaki korisnik “na telefonu”, ali ne telefonirajući, dnevno provede 2,42 sata, ekran svog “ljubimca” u prosjeku dodirne 2.617 puta dnevno, što na godišnjem nivou daje brojku od nevjerojatnih milion puta!

Ovo su, dakle, brojke vezane uz prosjek, a ako ćemo pogledati esktreme među zavisnicima, onda su stvari još radikalnije.

Tako “napredniji” korisnici, odnosno oni koji su zaista zavisni, a takvih je 10%, dnevno koriste pametni telefon 3,75 sati, ekran dodirnu 5.427 puta dnevno, odnosno dva miliona puta godišnje, piše Balkan Android.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,