Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako je nastala fotografija Alberta Einsteina sa isplaženim jezikom?

Preuzmite sliku

Ovdje nije riječ o montaži, fotografija je autentična.

A kako je nastala ova fotografija?

Prijatelji i kolege Alberta Einsteina priredili su proslavu 14. marta 1951. godine u klubu Princeton, povodom njegovog 72. rođendana. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Kada je poslije svečanosti izašao sa Instituta, napolju su ga vrebali foto-reporteri. Htjeli su da čuju poneku anegdotu svjetski poznatog profesora o situaciji u svijetu i snime savršenu rođendansku fotografiju. Einstein je bio umoran od svih rođendanskih govora i gužve, a medijsku radoznalost svakako nije volio.

Samo je htio da ode. Ali nije mogao. Sjedio je na zadnjem sjedištu limuzine, stiješnjen između bivšeg direktora Instituta njegove supruge. “Dosta je, dosta je”, kažu da je to govorio reporterima, ali ga nisu ostavili na miru. “Hej, profesore, nasmiješite se za rođendansku fotografiju!”, dobacio mu je jedan od njih.

Einstein, nekonvencionalni slobodoumni čovjek, napokon plazi gnjavatorima jezik. Priliku je dočekao fotograf Arthur Sasse, i pritisnuo okidač aparata. Ta fotografija će obići svijet.

Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka. Neke od njih iskoristio je za slanje čestitki, prenosi magazin.novosti.rs.

Tu fotografiju je poslao prijateljima, kolegama i poznanicima. Pred posljednjom prijateljicom Johanom Fantovom rado je koketirao ulogom autsajdera. Navodno joj je povjerio: “Isplažen jezik pokazuje moj politički stav.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje