Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako izgleda zvuk?

Preuzmite sliku

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda zvuk? Ima li zvuk neki izgled? Pri tome ne mislimo samo na muziku nego na bilo kakav zvuk – klik, uzdisaj, udarac.

Upravo se time bavi Zach Lieberman iz School for poetic computation iz New Yorka. On je osmislio i napisao “zvučnu kartu” u stvarnom vremenu i to zahvaljujući Appleovom ARKitu i otvorenom kodu.

Prilikom stvaranja “aplikacije”, ako je tako možemo nazvati, Lieberman je koristio SLAM – simultanu lokalizaciju i mapiranje koji potiče senzore i kameru na pametnom telefonu da stvori kartu prostora u kojem se nalazi. Upravo zahvaljujući toj karti prostora, Lieberman može tačno bilježiti gdje se koji zvuk događa i kako se širi prostorom. Aplikacija bilježi zvuk, procesuira ga i vizualizira te ilustrira na tačno mjesto gdje se on dogodio u prostoriji.

Kako je pojasnio za Wired, na ekranu se vidi zvuk koji je najbliži mjestu gdje se nalazi pametni telefon. Aplikacija je daleko od savršene. Još uvijek ne može dugo pamtiti lokaciju ni izgled zvuka, a ni ne zna da se uređaj nalazi, primjerice, u Parizu. Lieberman to ne smatra nedostatkom, već prostorom za dodatni razvoj.

Iako na prvi pogled aplikacija ne izgleda pretjerano uzbudljivo, pruža jednostavno i transparentno iskustvo proširene stvarnosti i što se sve s njom može napraviti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,