Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li gdje se nalazi otok Jamesa Bonda? (FOTO)

U želji da se očuva priroda i spasi vapenačka stijena od erozije, od 1998. godine zabranjen je pristup otočiću Ko Ta Pu.

U zaljevu Phang Nga na Tajlandu smjestio se otok Khao Ping Kan i dvadeset metara visoki otočić Ko Ta Pu, koje zajedno nazivaju otokom Jamesa Bonda.

To su ime dobili nakon 1974. godine, kada je ovdje snimljen film “Čovjek sa zlatnim pištoljem” iz serijala o agentu 007. Ko Ta Pu se pojavio i u 18. filmu o Jamesu Bondupo imenu “Sutra nikad ne umire”.

Otoci se nalaze u sklopu Nacionalnog parka Ao Phang Nga od 1981. godine, a do toga vremena bili su praktički nepoznati. Popularnost serijala o Jamesu Bondu dovela je brojne turiste, koji ostavljaju ovdje velike količine smeća te prijete okolišu.

U želji da se očuva priroda i spasi vapenačka stijena od erozije, od 1998. godine zabranjen je pristup otočiću Ko Ta Pu.

Plitka i topla voda te blaga klima čine ovo područje iznimno bogatim različitom florom i faunom. Na otoku i u njegovu podmorju može se naći sve, od crvene alge do šume mangrova u kojima živi 26 vrsta gmazova, brojne ribe i stotinu vrsta ptica.

Kako izgleda otok Jamesa Bonda, pogledajte u fotogaleriji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,