Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li gdje se nalazi najveći bazen na svijetu ?

Algarobo bazen
Preuzmite sliku

U Čileanskom gradu Algarrobo smješten je najveći bazen na svijetu.

\"AlgaroboBazen je dužine preko jednog kilometra odnosno (1136 m), dubok 35 m i kapaciteta 250 000 m3 vode. Zaista impresivno! Sama konstrukcija koštala je 3,5 miliona dolara. Bazen je smješten uz Tihi ocean pa se u njemu nalazi morska voda.

Spomenimo kako za ljetnih dana temperatura vode iznosi 26 °C, što je za 9 °C više od temperature oceana! Nakon službene objave da je bazen uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, vlasnici hotela bili su ponosni što mogu konačno objasniti sve bitne čimbenike koje su uticali na dobivanje prestižne nagrade. Oni se poglavito odnose na gigantske dimenzije lagune koju karakterizira jedinstvena estetika, zdravstveni sadržaji i izričito bistra, gotovo prozirna tirkizno plava boja koja odgovara boji tropskih mora.

I zaista, riječ je o itekako zasluženoj nagradi jer se radi o primjeni ekskluzivne tehnologije koju je u cijelosti realizirao čelnik San Alfonso del Mara, biokemičar i poslovni čovjek, Fernando FISCHMANN koji je jednom prilikom istaknuo kako je “to priznanje njegovom dugogodišnjem predanom radu”. Kako bi unaprijedio svoju tehnologiju, gosp. Fischma-nn proveo je desetgodišnje istraživanje koje ga je dovelo do tehnologije koju karakterizira pristupačna cijena dizajna i održavanja neograničenih količina vode kristalno čistima.

San Alfonso del Mar se s punim pravom hvali infrastruktrom koja predstavlja posljednji tehnološki napredak koji, između ostalog, uključuje prekrasnu plažu s bazenima, unutarnje i vanjske hidromasažne bazene i kristalnu piramidu sa zatvorenim bazenom koja je jedinstvena u Južnoj Americi.\"Algarobo

Dodajmo ovome kako se cijeli kompleks sastoji od 1300 smještajnih jedinica, restorana, noćnih klubova, kinodvorana, muzeja, dokova, vodenih tobogana.

I na kraju, možemo samo zaključiti kako tehnologija nezaustavljivo ide naprijed. Postavlja se pitanje što nam donosi budućnost? Na to pitanje još nemamo odgovor ali, ako želite bar na trenutak zaploviti po prekrasnoj laguni, kliknite na www.crystal-lagoons.com i uvjerite se u ljepotu oceanskog plavetnila koju je osmislio i realizirao čovjek.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: