Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zjenice, simetrija lica, glas: Osam psiholoških razloga zašto nam neko izgleda privlačnije

Preuzmite sliku

Skloni smo pomisli da je ljepota u oku promatrača. Ali, kao što istraživanje pokazuje, to nije nužno tačno, piše Bright Side.

Zapravo, istina je negdje na sredini. Standardi atraktivnosti zaista se dijele, međutim, i naše lične sklonosti igraju prilično veliku ulogu, prenosi Tuzlanski.ba.

Mi smo odlučili smo dublje ući u ovu temu i otkriti koje su karakteristike kod ljudi koje smatramo privlačnijima.

1. Zjenice

 • Zjenice mijenjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, postaju veće kad smo sretni. Neka istraživanja pokazala su da podsvjesno smatramo ljude sa velikim zjenicama privlačnijima jer to ukazuje na njihov obostrani interes za nas. U prošlosti su italijanke namjerno širile zjenice koristeći otrovni ekstrakt biljke belladonna kako bi izgledale privlačnije muškim udvaračima.

  2. Razmjer struka

 • Odnos struka i bokova oduvijek se smatra jednom od najvažnijih obilježja u ženskom izgledu. I kao što pokazuju neka istraživanja, što je niži omjer struka i bokova, muškarcu je privlačnija žena.

  3. Simetrija lica

 • Istraživači su potvrdili da ocjenjujemo simetrična lica kao privlačnija od onih s manje simetrije jer ih naši vizualni receptori mogu mnogo lakše obraditi. Drugi razlog za to je taj što biološki povezujemo simetrična lica s dobrim genima.

  4. Prosječnost

 • Kao što istraživanje sugeriše, više volimo izgled koji nam izgleda prosječnije. A to može imati različita objašnjenja: ili ga povezujemo s biološkim prednostima poput dobrih gena, ili naš mozak jednostavno preferira više tipična lica.

  5. Dijeta

 • Postoji malo istraživanje koje pokazuje da preferencije prema hrani zapravo mogu muškarca učiniti privlačnijim za ženu. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se povoljnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput hljeba i tjestenine.

  6. Glas

 • Prema istraživanju, žene povezuju niže glasove muškaraca sa zrelošću, tako da je smatraju privlačnijom.

  7. Miris

 • Miris žene zapravo može uticati na to koliko muškarcima izgledaju privlačno. Ali to se odnosi na poseban miris: onaj koji se temelji na ženskim reproduktivnim hormonima. Kako pokazuju istraživanja, žene su mnogo privlačnije muškarcima tokom faze ovulacije jer je nivo hormona u ovom trenutku veći u sredini ciklusa, što ukazuje na njihovu plodnost.

  8. Ukus

 • Kad se ljubimo, razmjenjujemo puno bakterija i to, kako pokazuju istraživanja, ima i neko praktično značenje. Pomaže nam da otkrijemo da li se dobro podudaramo s ovom konkretnom osobom. Dakle to nas može nas zaista učiniti manje ili više privlačnim.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje