Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Životinje i tehnologija: Svinje obučene da koriste džojstik

Preuzmite sliku

Uprkos lošem vidu i nedostatku palca, Hamlet i druge svinje bi mogle da nauče da budu dobri gejmeri.

Četiri svinje – Hamlet, Omlet, Eboni (Garava) i Ajvori (Slonovača) obučene su da koriste džojstik za usmjeravanje pokazivača na ekranu. Istraživači su rekli da sama činjenica da su svinje shvatile vezu palice i igre „nije zanemarljiv podvig”. Svinje su čak nastavile da se igraju kad se razbila hranilica očigledno zbog potrebe za društvenim kontaktom.

Svinjama se obično daje hrana kao nagrada kada preskoče nivoe igre. Ali tokom testiranja hranilica je pukla  što nije omelo svinje da, uz ohrabrivanje istraživača, nastave da prelaze nivoe igre.

 • „Ovakva studija je važna jer, kao i kod svih živih bića, način na koji komuniciramo sa svinjama i šta im radimo utiče na njih i stalo im je”, rekla je vodeća autorka dr. Candace Croney. Istraživački tim je ocijenio i da je činjenica što svinje uopšte mogu da igraju video igre  s obzirom da su dalekovide životinje bez ruku ili palca – bila „izuzetna”.

  Od dvije jorkširske svinje, Hamlet je bio bolji u igri od Omleta, ali obje životinje su se mučile kad je nivo postao teži pogađajući jednu metu za nešto manje od polovine potrebnog vremena. Svinje rase Panepinto pokazale su veće razlike u igračkim vještinama Ajvori je bilo potrebno dvostruko više vremena da pogodi mete nego Eboni.

 • Svinje su najprije prošle trening sa pokvarenom palicom da bi shvatile šta se od njih traži Ali istraživači su i dalje bili zadovoljni što su pokušaji bili namjerni i usredsređeni, a ne nasumični. To znači da su „svi donekle stekli vezu između džojstika i kretanja kursora”.

  Kate Daniels, sa farme Vilou, rekla je za program BBC Radija 4 da iako su naučnici, možda, impresionirani, „ovo i nije neko iznenađenje nikome ko radi sa svinjama”

 • Naučnica dr. Croney bila je impresionirana rezultatima svinja. Parafrazirala je citat: „Psi se ugledaju na vas, mačke vas gledaju s visine, a svinje vas gledaju pravo u oči”, dodala je: „Kada svinju pogledate pravo u oči, možete da steknete utisak da iza njih ima inteligencije.”

  Ipak, svinje se ne mogu uporediti sa ljudima dok igraju igre- ili čak manje inteligentni primati. Ista vrsta eksperimenta pokušana je sa čimpanzama i drugim vrstama majmuna, koji imaju prednost palčeva i koji su mogli da zadovolje mnogo veće zahtjeve istraživača. Istraživački rad objavljen je u časopisu Frontiers in Psychology. (bbc.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,