Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Život pod kamenjem: Dramatični grad koji kao da nije s naše planete

Preuzmite sliku

Jedan od najstarijih poznatih podzemnih gradova nalazi se u Španiji Setenil de las Bodegas smješten je oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza. Kuće izgrađene u stijenama duž toka rijeke Trejo savršeno su se uklopile u brdovitu Andaluziju i čine prizor za pamćenje.

Setenil de las Bodegas jedan je od čuvenih, Bijelih gradova Andaluzije, poznatih po nestvarnoj bjelini kuća. Ronda je vjerovatno jedna od najdramatičnijih bijelih gradova, a Setenil de las Bodegas od nje je udaljen tek pola sata.

  • Iako broji tek oko nekih tri hiljade ljudi, Setenil de Las Bodegas fenomen je kojeg žele vidjeti turisti sa svih strana svijeta. Prema nekim podacima u gradu su ljudi živjeli još za kamenog doba, ali počeo se razvijati tek u 12. stoljeću, kada su ga Mauri počeli koristiti kao prirodnu utvrdu, što je obzirom na burnu prošlost bilo izrazito od koristi. Stijene koje brojnim kućama služe umjesto krovova i zidova glavna su atrakcija Setenil de las Bodegasa, baš kao i slikovitih zavojitih ulica. Hladan kamen od velike je pomoći tokom vrućih ljeta, kada pomaže sniziti pokoji stepen.

  • U prošlosti su upravo hladniji dijelovi kuća koristili za čuvanje hrane, poput prirodnog frižidera. Osim radi razgledavanja kuća, kao i znamenitosti poput tornja obnovljenog dvorca Nazarí, u grad se dolazi i zbog vrhunskog vina, kao i slasnih domaćih jela, osobito od mesa i sira te mirisnih naranči. Potražiti možete i najstariju gradsku ulicu Calle Herreríu, koja vodi do Plaza de Andalucía – slikovitog trga s nekoliko restorana. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,