Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ženski mozak je mlađi i bolje čita misli, a muški se bolje orijentiše

Preuzmite sliku

Žene imaju verbalne centre u oba dijela mozga i zato koriste više riječi te sve detaljno opisuju. Muški mozak je organizovan da uskladi percepciju i djelovanje, a žene su usmjerene prema koordinaciji ‘srca i uma’

Naučnici su do danas otkrili oko stotinu razlika u mozgu muškaraca i žena, a najnovije je istraživanje pokazalo da je ženski mozak mlađi od muškoga u prosjeku – 3,8 godina.

“Za nas žene to je odlično, možemo se hvaliti da smo mlađe! Šalu na stranu, istraživanje bi moglo pomoći u razumijevanju zašto žene u starijoj dobi ostaju mentalno zdravije nego muškarci ali to ne znači da one ne obolijevaju od neurodegenerativnih bolesti”, kaže neurolog Vida Demarin.

Stariji muškarci imaju veće rupe u sjećanjima i slabiju sposobnost govora u odnosu na žene koje ‘štiti mlađi’ mozak, zaključili su naučnici sa Univerziteta Washington. U istraživanju su kroz skenove upoređivali 205 muškaraca i žena – analizirajući njihovu životnu starost s ‘starošću’ njihovog mozga (koliko energije, glukoze i kisika troše). Utvrdili su da kako starimo, mozak sagorijeva manje glukoze za razvoj, a više za svakodnevne aktivnosti i mentalne izazove.

Muški mozak

Zbog sive tvari bolji je fokus

Muški mozak koristi sedam puta više sive tvari za obradu informacija, zato su bolje fokusirani na neki zadatak ili igru.

 • Zato djeluju hladnokrvniji

  Muškarci imaju verbalne centre na lijevoj hemisferi koja im je dominantnija pa rjeđe povezuju riječi sa sjećanjima ili osjećajima.

  Nemaju potrebu pričati o osjećajima

  Muškarci manje razmišljaju o emocijama i brže prijeđu na naredni zadatak. Zato se često kaže da izbjegavaju osjećaje.

  Manje privrženi zbog hormona 

  Muškarci su agresivniji zbog nivoa testosterona, a uz to su im manje drage veze (ljubavne, prijateljske, porodične) jer obrađuju manje oksitocina, hormona povezivanja, kojim su žene blagoslovljene.

  Ženski mozak

  Bolje su u multitaskingu

  Ženski mozak koristi gotovo deset puta više bijele tvari. Zato žene brže obavljaju više zadataka istovremeno, dok muškarci imaju bolji fokus na jedno.

  Upijaju sve što se događa

  Žene imaju veći hipokampus, centar za pamćenje, te veću gustoću neuralnih veza u njemu. Zato puno više osjećaju šta se to događa oko njih tokom dana jer sve upijaju svim osjetilima

 • Mirnije zbog više ‘molekula’ sreće

  Žene u mozgu imaju više neurohemikalija poput serotonina koji pomaže da mirnije sjede na jednom mjestu duže vremena.

  Pričaju sve do zadnjeg detalja

  Žene mogu ‘procesuirati’ govor u obje strane mozga i zato koriste više riječi kada raspravljaju ili opisuju nešto što ih je potreslo ili impresioniralo. (24sata)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,