Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ženske grudi: Pet zanimljivosti koje možda niste znali o njima

Muškarci više vremena razmišljaju o ženskim grudima nego o nekom drugom dijelu tijela. Ukoliko ih pitate nešto o njima, sve što će vam znati reći je ‘kako dobro izgledaju’ ili ‘stoje u ruci’.

Iako nam nije potreban naučni dokaz da nam potvrdi kako muškarci vole ženske grudi, oko tog se fenomena ipak vode brojna istraživanja. Tako je jedno istraživanje na Univerzitetu Lincoln u Nebraski pokazalo da muškarci više vremena razmišljaju o ženskim grudima nego o bilo kojem drugom dijelu tijela.

1. Veličina im može varirati

Ako dobro poznajete ženu, uglavnom ćete golim okom po izgledu grudi moći prepoznati vrijeme kad ima menstruaciju. Prema američkom Nacionalnom institutu zdravlja, nivo hormona progesterona i prolaktina u ženskom tijelu raste otprilike sedmicu ili dvije prije menstruacije.

Tada tijelo zadržava više vode, a dojke i mliječne žlijezde rastu pa neke žene imaju čak za broj veće košarice nego inače. Naravno, u to su vrijeme grudi i osjetljivije, a zbog skore menstruacije i seksualna želja može biti smanjena, kaže profesorica Medicinske škole u Stanfordu dr. Leah Millheiser.

 • 2. Postoji i ‘orgazam bradavica’

  Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Za ovo su istraživanje profesori sa Univerziteta u Rutgersu koristili MMR stroj kojim su dokazali da se pri stimulaciji bradavica u ženskom mozgu ‘pali’ isti dio koji reagira na vaginalnu stimulaciju. Ako vas ni to nije uvjerilo, postoji istraživanje u kojoj je 29 posto od 213 ispitanih žena reklo da osjećaju nešto slično orgazmu u tom dijelu tijela.

  A uvijek i sami možete iskušati tehniku koju preporučuje seksualni terapeut i autorica dr. Ava Cadell. Ona kaže da ženske grudi jako reaguju na diranje prstom dok ih ližete milimetar po milimetar, ostavljajući bradavice za kraj.

  “Primite dojku u ruku tako da bradavica bude između palca i kažiprsta i lagano ju ližite vrhom jezika” poručuje dr. Cadell muškarcima. A za još veće uzbuđenje seksolog Emily Morse preporučuje i kocku leda u ustima, te napominje da će povez preko očiju povećati uzbuđenje kod žene. Obje se slažu da je strpljivost ključna i da to treba raditi 20-ak minuta, iako će svaka žena zapravo govorom tijela najbolje dozirati vrijeme.

 • 3. Nemojte se posvetiti samo na dio

  Ako želite iznenaditi partnericu stimulacijom bradavica nakon ovih najnovijih saznanja, zapamtite da su cijele grudi važne. Naučnica s područja seksualnog istraživanja sa Univerziteta Kinsey u Indiani i savjetnica Men's Healtha za seks dr. Debbie Herbenick kaže kako su bradavice zapravo najmanje osjetljivo mjesto na grudima.

  Nakon istraživanja koje su proveli na 150 žena, Australski naučnici su shvatili da je najosjetljivije područje grudi ‘gornji kvadrant’, odnosno područje između 10 i 2 sata. Nakon toga dolaze areole, smećkasti krugovi oko bradavica i onda same bradavice. Zato dr. Herbenick savjetuje da se ne usredotočite na niti jedno područje posebno, već na cijele grudi.

 • 4. Jedna dojka je često veća

  Nemojte se izbezumiti ako dojke nisu simetrične, prema dr. Keri Peterson koja je i savjetnica za žensko zdravlje, oko četvrtine ženske populacije ima asimetrične grudi. Ona je objasnila da svaka dojka drugačije reagira na estrogen koji dobije tijekom puberteta.

  A kod 65 posto žena s asimetričnim grudima baš lijeva dojka dominira; jedna Turska studija pokazuje da je lijeva strana općenito osjetljivija na utjecaj hormona o kojima ovisi veličina grudi, a taj je nesrazmjer zabrinjavajući samo ako jedna dojka naglo naraste, kaže dr. Peterson.

 •  

  5. Igrajte se njenog doktora

  – Ako primijetite bilo šta neobično ispod bluze, ohrabrite je da ode na pregled dojki – upozorava dr. Millheiser. Većina kvržica nisu kancerogene mase, koje nastaju zbog hormonalnih promjena, npr. ciste ili fibroadenom, gumasta i pomična ne tumorska masa. Dr. Millheiser upozorava da bi svaka žena na pregled grudi trebala otići jednom godišnje ili češće, ako u porodičnoj anamnezi ima ženskih članova koji su bolovali od raka dojke. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,