Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Žene Senegala sve češće u ulozi automehaničara (FOTO)

Preuzmite sliku

U Dakaru, glavnom gradu Senegala, već deset godina sve više žena bavi se automehaničarskim poslovima.

Visoka stopa nezaposlenosti “tjera” žene na “muške” poslove. Ponekad imaju mobilne štandove na ulicama, gdje vrše manje popravke, a ponekad imaju i vlastite automehaničarske radnje.

Jedna od takvih žena je i Ndeye Coumba Mbengue koja je u razgovoru s novinarom AA istakla da je obrazovanje stekla u jednom centru za obuku koji je otvoren u zajedničkom projektu Japana i Senegala. Odmah nakon toga, radila je u fabrikama poznatih francuskih i japanskih automobilskih kompanija.

 • Žene Senegala sve češće u ulozi automehaničara008-20150816
 • Međutim, dala je otkaz, jer je željela otvoriti vlastitu automehaničarsku radnju.

  Nema mnogo žena u ovom sektoru. Ja sam otvorila ovu radnju da mogu poslovati, ali i da druge žene naučim zanatu“, kazala je Mbengue i dodala da mnoge firme ne žele zaposliti žene, jer smatraju da će u određenoj životnoj dobi izgubiti snagu. Međutim, ona smatra da žene ove poslove obavljaju jednako dobro kao i muškarci, ako ne čak i bolje.

  Trenutno ovdje radi deset žena od kojih su neke majstori, a neke pomoćnice. Otkako je radnja otvorena, zanat je naučilo više od 30 žena. Većina njih sada radi u velikim kompanijama. Neke su otvorile i vlastite radnje“, kazala je Mbengue.

  Ovim poslom se prije dvije godine počela baviti i Ndack Diagne (20) koja je istakla kako obavlja težak fizički posao, ali da ga ona radi s ljubavlju.

  Ovo zanimanje sam izabrala zato što to volim. Automobili su moja strast. Ovaj posao učim od svojih učiteljica. Fizički je to naporan posao, ali trpimo nekako“, kazala je Diagne.

  Ona je istakla da su žene u ovom poslu jednako uspješne kao muškarci i da nakon što zatvore radnje, odlaze kući da bi se posvetile porodici.

  Mariama Sarr (18) je još jedna žena koja se nedavno počela baviti ovim poslom.

  Radim da bih zaradila i prehranila porodicu. Mi žene ne trebamo ovisiti o muževima i roditeljima. Bavit ću se ovim poslom i nakon što se udam, jer je to moj poziv. Zahtjevno je, ali ja vjerujem da ću uspjeti“, istakla je Sarr. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,