Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žena ispričala iskustvo s kliničkom smrti: ‘Umrla sam na 37 sekundi i vidjela sve što se događalo oko mene’

Preuzmite sliku

Stephanie Arnold iz SAD-a, tokom svoje druge trudnoće, 2013. godine, imala je strah i predosjećaj da će umrijeti tijekom poroda – i nije bila skroz u krivu.

U novom dokumentarcu na Netflixu, Surviving Death, ispričala je zajedno sa svojim suprugom Jonathanom kako je doživjela kliničku smrt na 37 sekundi za vrijeme poroda jer je imala stanje koje se naziva placenta previa, odnosno predležeća posteljica – ista se nalazi vrlo blizu ili djelomično kraj ušća vrata maternice, a u nekim slučajevima ga i potpuno prekriva.

Ovakav položaj posteljice može uzrokovati jaka krvarenja.

“Bilo mi je jako teško, dok još nisam znala da mi je posteljica u krivom položaju, objasniti kako se osjećam. Samo sam suprugu govorila da imam predosjećaj da će se nešto loše dogoditi, ali nisam znala šta. Kada me neko pitao kako mi je u trudnoći, svaki put sam htjela odgovoriti sa ‘umrijet ću’.”

  • Zastrašujuća je činjenica da je Stephanie bila u pravu – nakon što je rodila sina Jacoba njezino srce prestalo je kucati i bila je mrtva 37 sekundi.

    “Išla sam na carski rez, rodio se Jacob potpuno zdrav i sretan, ali sekundu nakon ja sam prestala disati. Imala sam osjećaj kao da sam u 3D filmu i da vidim sebe izvan svog tijela. Kao da sam bila iznad sebe, a u nekim trenutcima i pokraj sebe. Vidjela sam sve što se događalo u sobi. Vidjela sam doktore kako me oživljavaju. Sve se nekako kretalo u oko mene, vidjela sam sve drage ljude – čak i baku koja je preminula prije 10 godina. Mamin brat se također pojavio, zajedno s mojom kćeri i mamom.”

    Stephanie se sjeća i kako je čula doktore da u panici govore kako se ovo ne smije događati, kako je ne smiju izgubiti. U trbuhu je osjetila jak pritisak prije nego se vratila u život. Nakon toga je bila 6 dana u induciranoj komi, a jedan bubreg je zakazao. Ponovno je morala naučiti hodati i govoriti, a cijela situacija ostavila je, kako kaže, jedan veliki trag u životu. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje