Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja vulkana i vilenjaka: Osam razloga zašto je Island najnevjerovatnija destinacija na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Prema Globalnom indeksu mira za 2017. godinu, Island je najbezbjednija zemlja na svijetu, a mi vam otkrivamo još 8 fantastičnih razloga da posjetite ovu destinaciju.

1. Zemlja ponoćnog Sunca

Ove nedjelje, Sunce na Islandu izlazi odmah nakon 3 sata ujutru i sija do tik prije ponoći, što znači da stanovnici Islanda samo nekoliko sati žive u potpunom mraku.

2. Dom dva kontinenta

Na Islandu ćete se uvjeriti da tektonske ploče Sjeverne Amerike i Evroazije žive u potpunoj harmoniji, pa čak možete i da ronite između njih.

 • 3. Nema komaraca

  Naravno da ne treba da birate narednu destinaciju na osnovu toga da li na tom mjestu ima ili nema mnogo komaraca, ali ovo je svakako još jedan plus, zar ne? Island je jedan od dva dijela planeta gdje komarci nikad ne svraćaju. Drugi dio je Antarktik, koji nije baš destinacija za odmor.

  4. Vulkani

  Skriveni vulkan Thrihnukagigur je jedini vulkan na Zemlji koji može da bude istražen iz unutrašnjosti. Da biste dospjeli u njegovo središte, moraćete da se spuštate 120 metara dolje kroz krov ovog vulkana. Posljednja erupcija se dogodila hiljadama godina unazad, ali unutrašnjsto pećine je i dalje obojena crvenim ožiljcima.

  5. Jedine životinjske vrste na Islandu

  Polarna lisica je jedini sisar porijeklom s Islanda, gdje je stigao na kraju ledenog doba. Možete da zamislite kako se polarna lisica osjećala kad su islandski konji stigli s nordijskim doseljenicima u IX vijeku.

 • 6. Vjeruju u vilenjake

  Ono što nikako ne smijete da radite na Islandu jeste da ometate vilenjake. Huldufolk (vilenjaci) su svuda: iza stijena, ispod vodopada, čak i u glečerima i vulkanima.

  7. Zelenilo

  Island je druga zemlja u svijetu koja je prijateljski nastrojena prema životnoj sredini (odmah iza Finske), pa je odlikuje mnogo zelenila.

  8. Električna energija

  Iako zvuči nevjerovatno, Island koristi više električne energije po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja u svijetu. Na drugom mjestu se nalazi Norveška, a Bahrein na trećem mjestu.

 • „Sva svjetla su upaljena, radijatori su uvijek topli, ali mi volimo svjež vazduh, pa su nam prozori uvijek otvoreni“, kaže dr. Helga Hlaðgerður Lúthersdóttir.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,