Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Želi u školu: Mama podijelila tužnu fotografiju sina koji plače jer pohađa nastavu online

Preuzmite sliku

Nastava na daljinu u mnogim je državama svijeta stvarnost, a nije isključeno da će se djeca ponovo školovati na taj način.

Mama iz SAD-a je objasnila šta to znači za nju ,,Fotografirala sam ga jer sam htjela da ljudi vide stvarnost.”, rekla je majka Jana Coombs iz Georgije objašnjavajući medijima zašto je objavila fotografiju svog sina, piše CNN.

Prije nekoliko sedmica u SAD-u su djeca počela pohađati nastavu online. Povratak u klupe kod kuće za mnoge je bio prilično težak. Janin sin bio je toliko uzrujan i frustriran da je u trenutku kad je uključio računalo spustio glavu i počeo plakati. Jana je znala da nešto mora poduzeti, pa ga je fotografisala i objavila fotografiju na društvenim mrežama u nadi da će tako podignuti svijest javnosti o tome kako neka djeca imaju teškoće jer nisu fizički u školi i u svojoj učionici.

,,Nakon što sam ga fotografisala on je ustao, došao do mene i zagrlili smo se. Plakala sam zajedno s njim.”, kazala je Jana. Početak nove školske godine za nastavnike i roditelje donio je nastavu online, ali pojedine škole ipak su otvorile vrata učenicima. Tek manji dio škola odabrao je mješoviti model.

  • Pojedina istraživanja, uključujući izvještaj American Academy of Pediatrics i the Children's Hospital Association iz augusta dokazale su da se djeca vrlo lako mogu zaraziti korona virusom te da ga lako šire. S druge strane, pedijatri ističu kako fizička distanca i učenje na daljinu imaju negativne posljedice prvenstveno za djecu u nižim razredima te za zaposlene obitelji od kojih mnogima nije dostupna skrb za djecu. Coombs je CNN-u rekla kako vjeruje da djeca, uključujući i njezinog sina, pate bez mogućnosti da uče u učionicama.

    ,,Obrazovanje je za tu djecu nužno i puno je više od toga da su jedan plus jedan dva. Socijalizacija i iskustva iz prve ruke način su na koji najmlađa djeca uče.”

    Majka četvero djece kaže kako suosjeća i s drugim porodicama

    ,,Vođenje domažinstva, malo dijete u kući, primanje 5000 e-mailova od učitelja i nastavnika, različite aplikacije, različite šifre, različite platforme, neki linkovi ne rade… A vi pokušavate to sve pratiti i trčite od jednog do drugog laptopa.”, opisala je jedan dan. Ipak je, kaže, zahvalna učiteljima koji su učinili sve da ovo prođe što bezbolnije. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje