Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zelena oaza u srcu pustinje: Omiljena lokacija za brojne turiste u ljetnim danima

Preuzmite sliku

U srcu pustinje u Teksasu, SAD, u blizini grada Ostin, nalazi se Hamilton Pool – zelena oaza koja zauzima zaštićenu površinu od 0.92 kilometra kvadratna, i koja je omiljena lokacija za lokalne stanovnike, kao i mnoge turiste u vrućim ljetnim danima.

‘Hamilton bazen’ je prirodni izvor formiran u krečnjaku od podzemne rijeke od koje su takođe nastale i brojne male pritoke, kao i bujna vegetacija koja ih okružuje. Upravo zbog ove podzemne rijeke, oko Hamilton bazena vegetacija je izuzetno bogata, stvarajući ovu predivnu zelenu zaštićenu oazu.

  • Vjerovatno najveća atrakcija u Hamilton bazenu je vodopad koji pada “sa plafona”, visok oko 15 metara. Pored vodopada, na plafonu se nalaze i zanimljive formacije stalaktita, a u dreveću koje okružuje bazen mogu se čak pronaći i neke vrste rijetkih i ugroženih ptica.

  • Hamilton bazen je dio Balcones Cayonlands prirodnog rezervata i kao takav, spada u kategoriju zaštićenih zona. Zbog svog statusa u njemu se primjenjuju sljedeća pravila: nema ribolova, brdskog biciklizma, kampovanja ili kućnih ljubimaca. Kuhanje i paljenje vatre nije dozvoljeno. Prirodni bazen i potočić nisu hemijski tretirani, a kvalitet vode se redovno prati, zbog čega plivanje u bazenu može biti povremeno zabranjeno. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,