Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ovoga bi svi trebali početi pjevati pod tušem

Preuzmite sliku

Nedavno istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je da svaka peta osoba pjeva pod tušem, a neki vjeruju da su dovoljno dobri da pobijede na realityju u TV takmičenju.

Bez obzira kakvi su vaši vokalni talenti, postoji nešto u pjevanju tokom kupanja zbog čega ćete se osjećati sretnije. Ovo su neke od zdravstvenih koristi koje imat kupanje pod tušem, piše Bright Side.

Snižava krvni pritisak

Pjevanje djeluje smirujuće na naša tijela i umove i može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska. Takođe smanjuje kortizol, hormon koji podiže krvni pritisak i podiže šećer u krvi. Visok nivo kortizola može rezultirati upalom u tijelu, stresom, moždanim udarima i dijabetesom tipa 2, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Poboljšava vaš imunološki sistem

  Prema naučnicima, pjevanje nam može pomoći u borbi protiv virusa. Povećava imunoglobin ‘A’ koji nas štiti od infekcija. Sad kad znate da vam izvođenje omiljene pjesme može pomoći da budete zdravi, imate još jedan razlog za pjevanje dok se kupate.

 • Smanjuje stres

  Drugo istraživanje u Švedskoj pokazalo je da pjevanje djeluje smirujuće i može usporiti rad srca. Takođe pomaže vašem tijelu da oslobađa oksitocin koji vam može podići raspoloženje i boriti se protiv anksioznosti. Oksitocin je poznat kao vezivna hemikalija i često se oslobađa u trenucima veze s drugima. Pjevanje pod tušem može smanjiti osjećaj depresije ili usamljenosti, a može vam pružiti isti osjećaj koji imate kada grlite svoje najmilije.

 • Može smanjiti bol

  Naše fizičko i psihološko zdravlje su povezani. Izvođenje vaše omiljene pjesme smiruje vas i može vam pomoći da se nosite s bolom. Pjevanje također poboljšava napetost mišića i potiče vaše tijelo da oslobađa endorfine i ublažava neugodne senzacije.

 • Pomaže vam da ostanete u formi

  Kada pjevate, koristite mnoge mišiće lica i vrata. Pjevanje tjera mišiće koji vam leže između rebara, a čak je i bolji od treninga. Druge vježbe ne mogu doseći ove dijelove našeg tijela, a pjevanje pod tušem čini jednim od najlakših i najugodnijih načina za održavanje forme.

 • Čini da vaš glas zvuči bolje

  Akustika pod tušem čini ga savršenim mjestom za pjevanje. Pločice u kupaonici ne apsorbiraju zvuk, zbog čega će vam glas duže odskakati. Budući da je tuš obično mali prostor, on dodaje malo basa vašem glasu i čini da zvuči jače i dublje. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,