Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega baš svi to radimo – kucamo u drvo 3 put zaredom?

Preuzmite sliku

Svi to rade ili su barem ponekad napravili – kad kažemo da je nešto “na svu sreću” takvo kakvo je, ali iz straha da nam se to ne obije u glavu i promijeni, pokucat ćemo u drvo da se ne ureknemo. Riječ je o jednom od najraširenijih praznovjerja koje se proteže kroz većinu kultura širom svijeta.

Odakle tačno dolazi ne može se sa sigurnosti utvrditi, ali postoji nekoliko teorija koje je porijeklo tog običaja. Nekadašnji pogani su vjerovali kako u drveću žive duhovi, a kucanje po drvetu je dobar način privlačenja njihove pažnje te pomoći.

  • Također, običaj je da se ne kuca samo jednom – to bi bilo nepristojno. Uvijek se kuca tri puta, a prvo kucanje je za privlačenje pažnje, drugi put za traženje pomoći, a treći put za zahvalu.

    Kasnije je taj običaj bio usvojen u brojne nove religije. Za kršćane, kucanje od drvo krsta bio je način privlačenja pažnje Boga. U židovstvu je bila riječ o posebnom kucanju koje je označavalo tajnu komunikaciju te je čuvalo ljude od inkvizicije.

    Poznavanje kucanja tri puta bilo je tajna lozinka koja bi otvarala vrata sinagoge i prepoznavala istomišljenike, pa je takvo kucanje bilo povezano s nečim drugim, većim od sreće – preživljavanjem. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,