Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog bizarnog propusta nevin u zatvoru proveo 17 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zatvorenik koji je 17 godina proveo nevin iza rešetaka pušten je na slobodu nakon što je utvrđeno da zapravo nema dokaza zbog kojih bi ga i dalje držali u zatvoru. Richard Anthony Jones iz Kanzasa konačno je slobodan čovjek nakon što su svjedoci ipak utvrdili da ne razlikuju optužene na prepoznavanju.

Do ponovnog suđenja je došlo nakon što je Jones, koji se čitavo vrijeme borio pokušavajući dokazati nevinost, pronašao muškarca koji izgleda gotovo identično kao i on, a osim toga imaju isto ime, piše BBC.

“Ne vjerujem u sreću, vjerujem da je ovo blagoslov”, rekao je Jones.

Tužitelj zasad neće podizati optužnicu protiv Jonesovog dvojnika, poznatog samo kao Ricky, koji je svjedočio na ponovnom suđenju gdje je izjavio da nije kriv. Premda nije mogao utvrditi da je Ricky počinio zločin, sudac je rekao da zbog novih dokaza nijedan razuman sudac ne bi ponovno osudio Jonesa.

Muškarac koji je navodno nevin odležao 17 godina u zatvoru, rekao je da je već izgubio nadu da će ga ikad pustiti iz zatvora jer njegove žalbe protiv presude (dobio je 19 godina zatvora) na pljačku iz 1999. nikad nisu urodile plodom.

“Sve su mi žalbe odbačene, bilo je stvarno teško”, rekao je.

Međutim, prije dvije godine u istrazi se angažirala organizacija Midwest Innocence Project, koja pruža pomoć nepravedno osuđenima, te su nekako došli do Rickyja. Kad je vidio sliku i koliko su slični, sve mu je postalo jasno, kaže Jones koji je osuđen uglavnom na temelju izjava svjedoka.

U slučaju nije bilo materijalnih dokaza, DNK ili otisaka prstiju koji bi ga povezali sa zločinom.

Istražujući Rickya koji nevjerojatno nalikuje Jonesu, otkriveno je da je živio vrlo blizu opljačkanog mjesta u Kansas Cityju u Kanzasu, dok je Jones živio s druge strane državne granice, u Kansas Cityju u Missouriju.

Jonesovi advokati od početka su tvrdili da je on u vrijeme pljačke bio kod kuće s djevojkom i ostatkom porodice, te da je identifikacija prije 17 godina bila puna proceduralnih pogrešaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje