Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zavirite u u čudo prirode: Prošetajte pećinom svijetlećih crva

Preuzmite sliku

Pećinski kompleks Waitomo jedno je od najatraktivnijih mjesta na Novom Zelandu i to zbog crva – ali ne bilo kakvih. Crvi zbog kojih su ove novozelandske pećine posebne su – svijetleći!

Pećina svijetlećih crva pravo je malo čudo prirode.

Arachnocampa luminosa su vrsta koja se nalazi isključivo na Novom Zelandu. Iz larvi ovih insekata luče se vlakna na kojima se nalaze kapljice ljepljive tečnosti pomoću koje su pričvršćene na svod pećine. Kada nastane poptuni mrak, vlakna se “pale” i privlače druge insekte insekte, ali privlače i turiste koji im se dive, prenosi nationalgeographic.rs.

  • Pećina svijetlećih crva je dio kompleksa pećina Waitom, koji još obuhvata Ruakuri, Arnaui i Gardens Gaht pećinu. Na maorskom jeziku, vai znači voda, a tomo rupa. Prije milion godina, mjesto na kom se danas nalaze pećine bio je prekriven vodom. Korali, školjke, skeleti riba i mali morski organizmi formirali su krečnjački sloj debljine više od 200 metara.

    Kada se voda povukla, a krečnjak osušio, počele su da se formiraju brojne pećine koje su danas, između ostalog, dom ovih bluminiscentnih crva.

    Pogledajte ovaj video od 360 stepeni i zavirite u svaki kutak ove neobične pećine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje