Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zavirite u predivnu Dolinu Mumijevih po kojoj je i snimljen istoimeni crtani film

Preuzmite sliku

U planinama Saitama u Japanu nalazi se park za djecu (i odrasle) inspirisan crtanom serijom i filmovima Mumijevi (Moomini).

Zabavni park Akebono Kodomo no Mori Koen poznat je kao Dolina Mumijevih, a u njemu se nalazi kuća inspirisana onom koju smo gledali u legendarnoj crtanoj seriji, svjetionik, mostovi, kućice na drveću…

  • U parku nema pravila, ni strogih čuvara reda. Budući da se nalazi u planinama, posjetioci imaju i više nego dovoljno prostora za uživanje, a nekolko staza vodi i u šumu do malog mosta i kućica na drveću.

  • Mumijevi su glavni likovi u knjizi i komičnom stripu finske ilustratorike i književnice Tove Jansson, originalno izdani u Švedskoj, a kasnije i u Finskoj. Pustolovna porodica skandinavskih trolova koji žive u kući u Dolini Mumijevih je osvojila srca djece ali i odraslih širom svijeta. Mumijevi su bili temelj za brojne animirane serije, filmove i zabavne parkove.

    Iza likova stoje danas popularni glumci kao što su Senad Bašić (Faruk iz “Lud, zbunjen, normalan” koji je pozajmio glas Tata Mumiju), Dragan Marinković Maca (TV voditelj i sarajevski komičar koji je pozajmio glas Mumetu, ali i drugim sporednim likvima), Jasna Žalica (narator), Tatjana Šojić (znamo je kao Mariju iz “Lud, zbunjen, normalan”, a u “Mumijevima je bila gospođa Foks)… (cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,