Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Zašto vidimo svoj dah kada je napolju hladno?

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 60% vode, što znači da kada udišemo, ne izdahnemo samo ugljen-dioksid – već i određenu količinu vodene pare.

Molekulima vode potrebno je mnogo energije da bi ostali u gasovitom obliku. Kada molekuli tople vodene pare iz vaših pluća dođu do hladnijeg vazduha, kondenzuju se u “sitne kapljice tečne vode i leda”. Ovaj proces kondenzacije je također način stvaranja oblaka.

Zapravo relativna vlažnost, ne samo temperatura, određuje da li ćete moći da vidite dah. Vodena para u vašem dahu kondenzuje se u tečnost kada dođe do tačke rose – temperatura pri kojoj je vazduh zasićen i ne može više da zadrži vodu u obliku gasa.

Budući da hladni vazduh ne može da zadrži toliko vodene pare kao topao, vjerovatnije je da ćete vidjeti svoj dah kada je hladno, ali to nije uvijek slučaj.

U vlažnijim danima možda ćete moći da vidite dah čak i kad je napolju toplo. To je zato što je vazduh već zasićen, što čini tačku rose višom. A suhih dana, čak i ako je napolju hladno, možda uopšte nećete moći da vidite dah, jer suhi, nezasićeni vazduh može zadržati više vodene pare. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,