Subota, 10. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto treba izbjegavati bijeli luk iz Kine i kako ga prepoznati?

Preuzmite sliku

Bijeli luk, svi znamo, spada među najzdravije povrće, ali to ne mora biti baš tako ako je u pitanju kineski bijeli luk.

Svi smo imali priliku da ga vidimo i kupimo. Veći je i “napireniji” od domaćeg bijelog luka, ima veće čenove i u sredini obično zeleni dio. Na sreću, kod nas još uvijek u prodaji možemo naći domaći bijeli luk i to po pristojnim cijenama, a na selima ga zasade u gotovo svakom domaćinstvu.

Međutim, pored domaćeg luka u ponudi imamo i druge, koji nisu tako sigurni. Evo i zašto ih nikako ne biste trebali kupovati već uzgajati svoj luk ili kupiti domaći.

Kineski i domaći

Proizvodnja bijelog luka je, tvrde stručnjaci, jedna od najisplativijih djelatnosti. Zarada može biti i pet puta veća od uloženog novca. U našim krajevima, na sreću, postoje dobri uslovi za uzgoj.

U nekim dijelova bivše Jugoslavije na prodajnim mjestima još uvijek dominira kineski bijeli luk, a neki prerađivači mesa tvrde da ga obilato koriste, radije nego domaći bijeli luk, do kojeg je, tvrde, teže doći.

Zašto izgleda primamljivije za kupce?

Mi ne znamo ništa o porijeklu i načinu uzgoja kineskog luka, pa ni da li je genetski modifikovan. Kontrola na tržištu je, kod nas, još uvijek slaba, pa se bira često ono najjeftinije bez obzira na porijeklo i kvalitet.

Kina spada među najveće izvoznike bijelog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Recimo, u Australiji nije prošao sigurnosne protokole za hranu. Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodane da bi se spriječilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio bijel. Također, postoje neke tvrdnje da ga đubre otpadima iz kanalizacija.

Izbjeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mješavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za kupce.

Gama radijacijom i posebnim hormonima i hemikalijama sprječava se daljnji rast i formiranje klica kod luka.

Takav luk nema ona blagotvorna svojstva i jačinu pravog domaćeg bijelog luka i zato ga je, bez obzira na povoljnu cijenu, besmisleno kupovati.

Bijeli luk je vrlo jednostavno uzgojiti ako imate komadić zemlje, ali možete ga gajiti i u velikim saksijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,