Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Tito nikada nije obišao grob majke i sina?

Preuzmite sliku

Javnost uglavnom ne zna da su roditelji Josipa Broza sahranjeni u Kupincu, kao i to da Tito nikad nije obišao to mjesto.

Prije više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju dvojica muškaraca iskopali su mjesto dovoljno za mali kovčeg. Dijete je sahranjeno usred noći. Godine 1920. dvojica muškaraca sahranjuju tek dva dana starog dječačića, sina Josipa Broza, koji će kasnije u cijelom svijetu postati poznat pod nadimkom Tito.

Dječaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a sveštenici nisu dopuštali da se nekršteno dijete sahrani na groblju. Međutim, Tito se nije dao spriječiti. Sahranio je sina, ali nije obilježio njegov grob. Nekoliko dana prije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gdje su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Kumrovec je i danas poznato rodno mjesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslavenske narodne armije (JNA). Pažnju privlači očigledna razlika u vrijednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše “Titova mama”.

Međutim, Franju se na ploči ne oslovljava tatom, nego ocem. Ništa čudno, zna li se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,