Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su žene na novčanicama tako rijetka pojava čak i danas?

Preuzmite sliku

Od svih zemalja i teritorija na svijetu samo njih 39 posto ima lica žena na svojim novčanicama.

Zbog ovog malenog postotka teško ćete se moći sjetiti ko su te žene i na čijim novčanicama se nalaze. Iako su njihova lica na novčanicama rijetka pojava, iznimne i uspješne žene nisu rijetka pojava u svijetu, a u nekim državama uspjele su doći i do novčanica.

Jako velike šanse da im lice osvane na nekoj od novčanica imaju članovi kraljevske obitelji. Među članovima i članicama istaknuto mjesto ima i kraljica Elizabeta II čije se lice trenutačno nalazi na 14 različitih novčanica ili kovanica.

 • Međutim, Velika Britanija ima dvije iznimne žene čije ćete lice moći pronaći na njihovim novčanicama.

  Osim kraljevskih gena nekim ženama mjesto na novčanicama osigurala je i njihova uspješna karijera. Spisateljica Jane Austen postala je druga žena čiji se lik nalazi na britanskim novčanicama. Prošle godine na obljetnicu 200. godišnjice njezine smrti Jane Austen našla se na novčanici od 10 funti.

  Švedska pak prednjači po broju žena koje su uspjele učiniti nešto inače rezervirano samo za muškarce. Tako se na novčanicama od 20 švedskih kruna nalazi još jedna poznata spisateljica, autorica svjetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi –  Astrid Lindgren.  Naći će se tu i lik Grete Garbo, poznate glumice i dobitnice Oscara te Birgit Nilsson, slavne operne pjevačice.

  Meksiko je posebnu počast odao svojoj umjetnici Fridi Kahlo čiji se lik nalazi na novčanicama od 500 pesosa.

 • Međutim uz spisateljice i umjetnice na apoenima se nalaze i žene koje su se u historijske knjige upisale zahvaljujući svojoj hrabrosti i posebno jer su se usprotivile poznatim diktatorima.

  Dominikanska republika odala je počast sestrama Mirabal na novčanicama od 200 pesosa. Ove političke aktivistice iz skupine “Leptiri” bile su važan simbol otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujilla. Nekoliko puta su uhićene a 25. novembra 1960. godine, na povratku iz zatvora gdje su posjetile svoje supruge, presrela ih je Trujillova tajna policija na putu između gradova Santiago i Puerto Plata. Sve tri sestre i vozač bili su zadavljeni i polomljenih kostiju, a automobil je pronađen u provaliji planine La Cumbre, čime se željelo prikriti pravi razlog njihove smrti.

  Vijest o njihovoj smrti razbjesnila je narod, a njihova brutalna likvidacija bila je jedan od događaja koji je ojačao pokret protiv Trujillovog režima, na kojeg je 30. maja izvršen atentat. U Dominikani su sestre Mirabal i danas snažan simbol feminističkog pokreta i otpora diktaturi. Slavljene su i poznate a priča o njima, njihovom životu i radu dio je postava Nacionalnog muzeja povijesti.

 • Čini se ako se borite za demokraciju u vašoj zemlji, imate i dosta dobre šanse da završite na nekoj od novčanica.

  Nakon pada diktatora Ferdinanda Marcosa, Corazon Aquino izabrana je za prvu predsjednicu Filipina. Bila je poštovana širom zemlje zbog povratka demokratskim vrijednostima. U svijetu je poznata kao zagovornica demokracije, mira, ženskih prava i vjerskih vrlina. Izabrana je za 11. predsjednica Filipina, a na vlasti je bila od od 1986. do 1992. godine. Uz to što je bila prva žena predsjednica Filipina, ostat će upisana u povijest kao i prva predsjednica neke od azijskih država.

  Najmanje šanse za biti na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici. Najbliže tome došla je 2000. godine Sacagawea. Američka vladina agencija US Mint predstavila je komemorativnu kovanicu na kojoj je prikazana ova Indijanka koja je 1806. godine Lewisu i Clarku pomogla u njihovoj povijesnoj ekspediciji na Zapad, na područje koje je dotad bilo potpuno nepoznato i neistraženo. Do danas ostaje ponosni simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca.

  Abolicionistička aktivistica Harriet Tubman trebala je zamijeniti Andrew Jacksona na novčanici od 20 dolara do 2020. godine, ali čini se kako je plan zasada na čekanju. Tubman je poznata je po nadimcima Crni Mojsije, Djed Mojsije i Mojsije Njenog naroda.

  Rođena je kao ropkinja u državi Maryland, odakle je 1844. godine pobjegla na sjever koristeći se tzv. podzemnom željeznicom. Nakon toga je uz pomoć abolicionista organizirala 19 ekspedicija tokom kojih je oslobođeno 300 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucijenili glavu na 40.000 dolara.

 • Ako i kada dobije konačno odobrenje trebat će proći godine da novčanica s njezinim likom bude u opticaju.

  Iako živimo u vremenu kada bilježimo konstantan porast plaćanja putem interneta, još uvijek koristimo gotovinu. I dalje će većina onih koji se bave finansijama i novcem zaobići žene prilikom odabira za lice novčanica. Bez obzira što širom svijeta postoji bezbroj primjera žena koje su svojim radom i djelovanjem zaslužile da im se oda počast, pa i na ovakav način.

  Ipak je riječ o polovici svjetske populacije, čije predstavnice nisu u istoj mjeri zastupljene na novčanicama ili kovanicama. Možda bi se istaknutim ženama i na takav način trebala odati počast. Vjerujemo kako bi se u svakoj zemlji moglo naći mnogo kandidatkinja za tu, dosada u većini slučajeva, čast rezerviranu samo za muškarce. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,