Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su muškarci prije nosili mnogo više nakita i šta se danas promijenilo?

Preuzmite sliku

Kralj Engleske Henri VIII, starorimski konjanici i faraon Tutankamon. Šta je zajedničko za ova 3 historijska lika?

Odgovor možda nije previše očigledan. Svaki od ovih velikana poznat je po tome što nosi razne vrste nakita. Ako ste ikada šetali po muzeju i, gledajući različite slike, razmišljali o tome zašto muškarci više ne nose toliko dragulja kao nekada, postoji priča koja odgovara na ovo pitanje, piše Bright Side.

Muškarci su nosili više nakita nego žene. Nakit nikada nije bio isključivo ženski atribut. Čak iu najranijim historijskim izveštajima, lovci su koristili životinjske rogove, kljove i kosti kao ukras. Kasnije, na mozaicima koji prikazuju vizantijske vladare, mogu se vidjeti muškarci sa zlatnim narukvicama i naušnicama. A u vrijeme vladavine kralja Henrija VIII u Engleskoj u srednjem vijeku, muškarci su nosili možda čak i više ukrasnog nakita od žena. Nakit je bio pokazatelj bogatstva, statusa i moći. Historijski gledano, dragulji su se koristili u različite svrhe. Prije svega, to je bio atribut bogatstva i prosperiteta, prenosi Tuzlanski.ba.

. Što je nakit bio bogatiji, porodica je bila bogatija. Ornamenti na nakitu bili su pokazatelji određenog ranga i položaja. Nakit je također odražavao vjerske tradicije različitih kultura, a prstenje se koristilo kao porodični atributi i pečati.

 • Međutim, nakit nisu nosili samo plemići. Evropski trgovci u periodu renesanse, koji su bili isključivo muškarci, koristili su pečatne prstenove kao pečate za označavanje robe koja se prevozi preko mora. A pirati, koji su otimali brodove i krali teret tih trgovaca, nosili su razne minđuše za različite svrhe. Pirati su vjerovali da naušnice sa zlatnim prstenom posjeduju magične iscjeljujuće moći. Ipak, naušnica je imala i praktičnu upotrebu i simboličko značenje. Mornari su unutar minđuša ispisivali imena matične luke, tako da su njihova tijela vraćena porodicama u slučaju da su umrli daleko od kuće. Što se tiče simbolike iza mornarskih minđuša, kako legenda kaže, mladi mornari su prve naušnice dobili nakon što su prvi put prošli ekvator. Stvari su se promijenile ne tako davno.

  U najznačajnijem dijelu ljudskeh istorije, muškarci – kraljevi, ratnici i obični ljudi – nosili su nakit u različite svrhe. U zapadnom društvu, nakit se dugo smatrao pokazateljem muškosti. Počeo je da se mijenja u viktorijansko doba, u 19. vijeku, zajedno sa usponom srednje klase, nakon industrijske revolucije. Istraživanja govore da je u to vrijeme nakit postao nepristupačan za najveći dio stanovništva — srednju klasu. I iako je brza proizvodnja blago snizila cijene nakita, radnicima nije bilo zgodno da nose mnogo nakita. Muškarci su nakit počeli koristiti samo u praktične svrhe, kao što je nošenje ručnih satova, a oni koji još uvijek nose brojna svijetla blaga nazivali su se “fops”.

  Ovaj trend se nastavio iu 20. vijeku. Studije govore da je društvo razvilo posebne norme i tabue koji nisu prihvatali da muškarci nose nakit kao normu. Tretiralo se kao nešto nedovoljno muževno. Kao rezultat toga, tradicija nošenja muškog nakita postala je ograničena na minimalističke komade nakita u minimalnom broju. Međutim, nedavno se to počelo mijenjati. Danas, uprkos još uvijek postojećem pritisku društva i činjenici da se nakit i dalje tretira kao prilično ženska karakteristika, muškarci se vraćaju svojoj bogatoj modnoj pozadini i počinju eksperimentirati s nakitom. Harry Styles prošetao je crvenim tepihom sa prekrasnom bisernom minđušom, a A$AP Rocky nosi zlatne ogrlice u baroknom stilu. Polako, muškarci odbacuju granice i izražavaju se onako kako žele. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,