Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su ljudi koji brže hodaju često manje sretni?

Preuzmite sliku

Počeli smo hodati brže nego što su naši roditelji ili bake i djedovi ikada ranije, prema istraživanju.

Za prelazak 60 stopa pješice sada je potrebna sekunda manje nego prije 10 godina. I iako se hodanje općenito smatra zdravim, ono može reći nešto o psihičkom stanju osobe.

Jer život u žurbi može biti loš za naše zdravlje. Uprkos činjenici da su hodanje i aktivan način života dobri za naše zdravlje, postoji još jedan dio toga. Istraživačka studija analizirala je brzinu hodanja u 32 zemlje i zaključila da nas moderni život tjera da živimo brzo i da žurimo, piše Bright Side.

To može biti vrlo stresno i čak može imati neke negativne efekte na naše srčano stanje, kažu stručnjaci. Zanimljiv eksperiment proveo je profesor Richard Wiseman. Njegov tim je mjerio koliko je vremena trebalo 35 muškaraca i 35 žena da hodaju trotoarom držeći mobilni telefon i mučeći se s torbama za kupovinu, prenosi Tuzlanski.ba.

aključak je da kada osobu ubrzate, ona prestaje da brine o sebi. Uz sve te pozive i e-mailove, možda nećemo primijetiti šta se dešava oko nas. A ako vam neko ne odgovori u roku od 20 minuta, možda ćete početi razmišljati o čemu se radi?

Prema Wisemanu, postoje neki znakovi da morate usporiti i biti opušteniji za svoju sreću:

Možda ćete pričati prebrzo

Dođe vam da nekoga požurite, kada mu treba previše vremena da pređe na stvar

Vi ste prva osoba koja je završila svoj obrok

Osjećate se frustrirano kada ste zaglavljeni iza drugih dok hodate ulicom

Postajete razdražljivi ako sjedite oko sat vremena i ništa ne radite Izlazite iz restorana ili dućana čak i ako postoji čak i kratak red

Nema ničeg lošeg u multitaskingu, ali psiholozi kažu da kada ovaj kvalitet postane hroničan, to ne vodi uvijek do najefikasnijeg korištenja vremena. Samo se preopterećujete stvarima koje treba obaviti i možete pogriješiti. Sami postavljamo rokove i onda žurimo. Kao rezultat toga, hodamo brže i brže pričamo. Emocionalni uticaj ovog stresa može biti ogroman, izazivajući razočaranje i tugu.

Ako ste primijetili da se preopterećujete s mnogo zadataka u isto vrijeme, stručnjaci predlažu neke tehnike koje vam mogu pomoći da se opustite:

Stvorite naviku da odlazite ranije, ako se osjećate previše pod stresom kada kasnite.

Dajte prioritet svojim zadacima.

Ograničite vrijeme ispred ekrana i zapamtite da je u redu odgovoriti malo kasnije, nema potrebe da to radite odmah sve vrijeme. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,