Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto se svaki dan u 17 sati čuje folk muzika u Japanu?

Cunami i zemljotres su svakodnevna prijetnja narodu Japana. Zbog toga su sistemi za upozorenje jako važni.

Svaki dan u 17 sati se sistemi upozorenja testiraju puštanjem različitih zvukova, od nacionalne himne do folk muzike.

Iako su mnoge opštine napredovale do specijalizovanih digitalnih sistema koji omogućavaju komunikaciju iz dva pravca – ili iz kuća ili sa tačaka određenih za evakuaciju, mreža uličnih “sirena” koje upozoravaju na prirodne katastrofe ostala je temelj sigurnosnih sistema, koje je i dalje najrasprostranjenije, nazvanog bosai musen (“Bežični oglašivači katastrofa” – disaster wireless), prenosi Ddl.rs

Nacionalna mreža za upozorenja je razvijena 1964. godine, nakon razornog zemljotresa u Nigata prefekturi na ostrvu Honšu.

Japanci sve ove godine razvijaju svoj sigurnosni sistem, a danas je moguće čak da stanovnici dobiju poruku upozorenja na mobilni telefon.

S druge strane, nakon zemljotresa 2011. godine, kada se brojno stanovništvo nije ponašalo u skladu s upozorenjima, sistem je dobio ogroman broj kritika. Za njega su mnogi rekli da je preglasan, 85dB na distanci od 50 metara jednako je zvuku koji proizvodi voz koji prolazi na udaljenost od 15 metara. Druga pritužba je bila na vrijeme izvođenja testa, u to vrijeme se test izvodio u 7 sati, a sad je u 17 sati.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje