Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se na brežuljcima pojavljuju “ugravirani” bijeli konji?

Preuzmite sliku

Jeste li ikad čuli za leucipotomiju (leucippotomy)? Riječ je o neobičnoj praksi “ugraviravanja” bijelih konja na britanske brežuljke. Tačnije, uklanjanje trave i zemlje na određenim mjestima kako bi se otkrile naslage kamena ili krede u obliku ove životinje.

Iako geoglifi bijelih konja ukrašavaju britanske brežuljke već hiljadama godina, naziv je skovan tek sredinom prošlog stoljeća. Pretpostavlja se da je leucipotomiju prvi spomenuo Morris Marples u knjizi “White Horses and the other Hill Figures” iz 1949. godine, nevješto kombinujući grčke riječi leuci za bijelo, hippo za konja i nastavak tomy.

  • Najstariji poznati bijeli konj “ugraviran” u britanski brežuljak jest onaj ufingtonski u blizini grada Wantage. Iako izgleda vrlo moderno, istraživači pretpostavljaju da je star više od 3000 godina. Niko zapravo ne zna šta je bijeli konj trebao predstavljati. Neki vjeruju da je bila riječ o simbolu plodnosti, a drugi tvrde da je iza svega sigurno stajao neki religijski obred.

  • Ipak, praksa kopanja se nastavila, a bijeli konji sada ukrašavaju brežuljke u Cherhillu, Kilbornu i Osmingtonu. Među turistima popularan je i Westburyjevski bijeli konj, a koji je nastao krajem 17. stoljeća kako bi obilježila godišnjica pobjede Velikog Alfreda u bitci kod Edingtona. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje