Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju djecu da spavaju na hladnoći

Preuzmite sliku

U skandinavskim zemljama je uobičajeno vidjeti malu djecu koja i usred zime spavaju na otvorenom.

Iako nema mnogo studija o prednostima i opasnostima ove prakse, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne ishode.

1. Bebi je i dalje toplo

Roditelji napominju da im je, iako je vanjska temperatura možda niska, prioritet osigurati da djetetu bude toplo. To se može postići tako što se dijete slojevito obuče, te uvijek prekrije prekrivačem.

2. Jači imunitet

Na temelju promatranja, roditelji i predstavnici škola u skandinavskim zemljama tvrde da je, kada djeca spavaju na otvorenom, manja vjerojatnoća da će oboljeti od zimskih bolesti i izostajati s nastave. U usporedbi sa spavanjem u zatvorenom, primjećeno je da drijemanje na otvorenom potiče bolji san i jači imunološki sustem, te da su bebe mirnije. Roditelji su, također, primijetili da su njihove bebe koje drijemaju na otvorenom bile aktivnije i da su imale bolji apetit.

 • 3. Duže spavanje

  Prema istraživanju provedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova djeca duže spavala ako su bila vani. Drijemanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je drijemanje u zatvorenom trajalo samo sat do dva.

  4. Škole podržavaju ovu praksu

  U zemljama poput Švedske i Danske škole potiču djecu da provode što više igrajući se vani, ali i da ondje obavljaju svoje obroke, kao i popodnevno spavanje. Studije pokazuju da je manja vjerojatnoća da će djeca koja spavaju na otvorenom oboljeti i preskočiti školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom. Postoji izreka koja kaže “malo svježeg zraka nikad nikome ne našteti”, a Šveđani kažu da “nema lošeg vremena, nego samo loše odjeće”. (kidsinfo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,