Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ponekad osjećamo da nas neko posmatra iako nema nikoga u blizini?

Preuzmite sliku

 

Najvjerovatnije ste nekada imali osjećaj da neko bulji u vas iza leđa, čak i ako zapravo nikoga ne vidite, piše Bright Side.

Očigledno, ovo je zajedničko iskustvo među mnogima od nas i čak postoje studije koje pokrivaju razloge zašto se ponekad tako osjećamo, s više od jednog objašnjenja, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Naš mozak može reći da li nas neko gleda, čak i ako to ne vidimo

Provedeno je istraživanje sa ‘kortikalno slijepim’ pacijentom, koji nije mogao vidjeti zbog oštećenja vidnog korteksa (dio mozga). Nije bio u stanju da percipira bilo šta svjesno, poput gledanja filma ili čitanja knjige, ali je mogao obraditi informacije koje su išle u područja mozga koja su radila. Istraživanje je pokazalo da možemo osjetiti da neko gleda direktno u nas, čak i ako to nismo svjesno vidjeli, što može objasniti zašto osjećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo vidjeli da nas neko gleda.

 • 2. Greška u tumačenju

  Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osjećaj, pa čak i učiniti da se to dešava češće, je kada se okrenete i vidite da vas zapravo neko gleda. Iako ovo može izgledati kao potvrda da je neko sve vrijeme buljio, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način promašuje poentu.

  3. Mali nagoveštaj stavlja vas na oprez

  Osjećaj da vas promatraju može biti uzrokovan malim tragom koji je upozorio vaš mozak, to može biti nešto što ste vidjeli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo šta u što niste sigurni. Ovo pored malo paranoje i činjenice da ne vidite šta vam je iza leđa može ostaviti utisak da postoji neko iza vas koji gleda vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

 • 4. Ako niste sigurni, odgovor je vjerovatno „Da“

  Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi primaju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, kao što je da li je mrak ili nose naočare za sunce, a ne mogu tačno da kažu šta se dešava, skloni su da se oslone na svoje prethodno iskustvo. To ih čini vjerovatnijim da vjeruju u njih, posebno u slučajevima kada su nesigurni.

  5. Važno je razumjeti da neko bulji u nas

  Biti u stanju prepoznati da li nas neko gleda, a također i biti prepoznat kada gledamo u nekoga je zaista važan dio ljudskog ponašanja, jer ima veze s komunikacijom među ljudima. Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, ljutnje i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija. Zato je naš mozak specijaliziran za ovu aktivnost, a mi smo uvijek na oprezu u vezi sa svojom okolinom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,