Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto pojedine osobe imaju problem da razlikuju lijevo i desno?

Preuzmite sliku

Da li ste ikada imali problema sa razlikovanjem, pa da jednostavno ne znate gdje je lijevo i desno?

Na primjer, imate časove vožnje i instruktor vam kaže da skrenete lijevo, a vi u mislima stanete i ne možete da se sjetite koja je lijeva strana.

Ako je odgovor potvrdan, znajte da niste sami – značajan broj ljudi ima problema s razlikovanjem lijeve i desne strane.

Razlikovanje lijeve i desne strane predstavlja složen neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko viših neuroloških funkcija, poput sposobnosti integrisanja senzornih i vizuelnih informacija, funkcije jezika i memorije. Za neke je to prirodno, ali je za druge značajan izazov.

 • Postoji još jedan problem s kojim se suočavaju zdravstveni radnici – kada rade s pacijentima, njihova desna strana je pacijentova lijeva. Prema tome, tačno razlikovanje lijeve i desne ruke uključuje i vizuelno-prostornu funkciju mentalnog rotiranja slike.

  Teško da je kraj svijeta kada pogrešno skrenete, ali postoje mnoge situacije u kojima zamjena lijeve i desne strane može imati razorne posledice.

  Neki od najtragičnijih primjera u medicini su kad se operacija izvodi na pogrešnoj strani tijela: odstranjivanje pogrešnog bubrega ili noge (najčešće zdravih organa i udova).

 • Iako postoji sistem provjere na takvim mjestima gdje se očekuje minimalan broj takvih grešaka, najčešće je ipak ljudska greška u korjenu ovakve katastrofe.

  Dokazi pokazuju da žene više zbunjuje desna strana, a muškarci su malo bolji u razlikovanju lijeve i desne strane jer imaju bolje razvijenu vizuelno-prostornu funkciju.  (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,