Nedjelja, 29. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto nijedna državna zastava nema na sebi ljubičastu boju?

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, šta nije u redu sa ljubičastom koja je danas veoma popularna?

Odgovor je jednostavan – ljubičasta je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezivana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju. Ljubičasta je bila izuzetno cijenjena zbog toga što je bila rijetka.

Originalna ljubičasta je dobijana od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na područiju današnjeg Libana. I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10000 morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske porodice mogle da priušte sebi ovu stvari u ljubičastoj boji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kristin Froberg (@kristinlv426)

Takođe, ljubičasta je nerijetko predstavljala duhovnost i svjetost jer su drevni vladaoci koji su je nosili bili smatrani za božanstva ili Božije izaslanike na zemlji.

Međutim, ponekad je ova boja bila skupa čak i za one najbogatije. Romanski vladalac Aurelijan, koji je vladao u 3. vijeku, nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje šalove i ogrtače bojene ljubičastom bojom jer ga je to zadovoljstvo koštalo 3 puta njegove težine u zlatu! Po nekim računicama, 350 g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56000 dolara.

Čak ni najbogatije zemlje nisu mogle da priušte da imaju ovu boju na zastavi.

Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je osamnaestogodišnji engleski hemičar William Henry Perkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lijek za malariju.

  • Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900-tih godina. (cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,