Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne možete spavati a da nešto ne zagrlite?

Preuzmite sliku

Iako bi se navika da nešto zagrlimo kada spavamo mogla povezati s našim položajem spavanja fetusa iz vremena kada smo bili djeca, uopće se ne radi o zaranjanju u naše djetinjstvo.

Bez obzira radi li se o plišanoj igrački ili mekanom umiljatom jastuku bez kojeg ne možete spavati, postoji nekoliko razloga zašto ih ne možete pustiti.

 • Smanjuje hrkanje ili apneju tokom spavanja

  Apneja u spavanju je poremećaj spavanja kod kojeg disanje osobe nije glatko kao što bi trebalo biti. To ustvari stvara okruženje za spavanje koje se redovno remeti u kojem se neprestano budite tokom noći i osjećate jutarnji umor i cjelodnevnu pospanost. Vaša navika grljenja jastuka ima fizičku korist od smanjenja ovog poremećaja spavanja. Imati jastuk za tijelo podržati će cijelo vaše tijelo i omogućiti vam da počnete spavati na boku, piše Bright Side.

  Ne želite se osjećati usamljeno

  Korisnik Reddita jednom je podijelio svoje iskustvo da se zagrljajem nečega osjeća kao da se mazi s nekim. U suštini kada ste potpuno sami i umorite od toga, a poželite nekoga zagrliti, jastuk je idealno rješenje.

 • Cijenite snažnu vezanost

  Grljenje jastuka pruža vam emocionalnu udobnost tokom sna. U ovom položaju za spavanje vi ste zapravo jedan od onih koji cijene jaku vezu u vašim vezama, posebno među porodicom. Vi ste vrlo korisna osoba, koja voli da se potrudi za ljude koje volite i o kojima brinete.

  Rutina

  Ako ste u nekom trenutku već uspostavili rutinu, jer vam je to pošlo za rukom, poput ustajanja u isto vrijeme ili obavljanja iste jutarnje i večernje rutine, zapravo ste orijentisani na rutinu. Kad to kažete, kad svaku večer zagrlite nešto prije spavanja, znači da je i ovo jedna od vaših rutina.

  Skloni ste zagrljaju kada napada anksioznost

  Teže  je spavati kada imamo anksioznost. Kada ovo doživite, uvijek je najbolje da svoj krevet napravite u zoni udobnosti. Ljudima koji ga imaju možda će biti potreban zagrljaj kako bi ublažio anksioznost. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,