Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nam izgleda da većina serijskih ubica nosi isti model naočala?

Preuzmite sliku

Zahvaljujući Netflixovoj seriji o Jeffreyju Dahmeru, cijeli svijet ponovno priča o serijskim ubicama, ali i o njihovim naočalama. Proteklih nekoliko desetljeća, gledajući slike serijskih ubica, svijet je primijetio da većina njih nosi naočale.

Većina njih također nosi sličan model naočala, koje su s vremenom dobile nadimak “naočale serijskog ubice”.

Naočale koje su pripadale Jeffreyju Dahmeru na internetu se prodaju za 150 hiljada dolara, a mnogi se pitaju kako je moguće da većina poznatih serijskih ubica nosi isti model i u čemu je tajna.

Dioptrijske naočale avijatičarke u proteklih su četrdesetak godina u žargonu postale naočale serijskih ubica, a njihova definicija se posvuda pojavljuje i objašnjava. Tako recimo Urban Dictionary kaže da su to “naočale s teškim ili strogim okvirima koje su negdje između modernog i jezivog”. Ako na Amazonu upišete “naočale serijskog ubice”, platforma će znati na kakav vas model uputiti.

 • U čemu je tajna naočala serijskih ubica?

  Popis serijskih ubica koji su nosili slične naočale je dugačak – od Dahmera preko Dennisa Radera do Harolda Shipmana. Čak i Zodiac Killer, nikad uhvaćen, nosi par debelih naočala na svom fotorobotu.

  Naravno, činjenica da mnoge serijski ubice nose naočale je jednostavna matematika: više od 60% Amerikanaca koristi neku vrstu korekcije vida, a serijske ubice su kao i svi ostali, barem kada je u pitanju njihov vid.

 • No, budući da su te ubice često iscrpno provjeravani, pa čak i fetišizirani u medijima, njihove su naočale postale dio ikonografije serijskih ubica. Par sjajnih leća smještenih na nosu serijskog ubice postao je suptilna metafora za njegovu zatvorenu prirodu i sociopatiju.

  Neke serijske ubice nosile su i drugačije modele naočala, ali su avijatičarke ipak ostale rezultat broj jedan kada u Google utipkate izraz “naočale serijskog ubice”.

  Ipak, izgleda da u avijatičar modelu dioptrijskih naočala nema ništa što je privuklo serijske ubice da baš njih kupe u optici. Sve najpoznatiji serijske ubice, od Dahmera do Radera i Eda Kempera i Nilsena, svoje su zločine počinili sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je ovaj model naočala bio najpopularniji. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,