Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto moramo tokom leta mobitel prebaciti na avionski režim rada?

Preuzmite sliku

Popularno

Prije polijetanja i neposredno prije slijetanja, stjuardese mole putnike da prebace svoje elektronske uređaje u način leta.

Međutim, daleko od toga svi se pridržavaju jer jednostavno ne razumijemo kako naši mali pametni telefoni mogu ometati rad visokotehnološkog aviona. U režimu leta vaš uređaj onemogućava sve podatkovne usluge (Wi-Fi, GSM, Bluetooth itd.). Jednostavno rečeno, vaš telefon ili tablet prestaje funkcionisati kao radio prijemnik.

Ako vaš pametni telefon nije prebačen u režim leta, tada signali koji iz njega proizlaze mogu ometati visoko osjetljive elektronske uređaje aviona. Kada je pametni telefon jednostavno zaključan i ne koristite ga, on i dalje traži mrežu i njegova se frekvencija može preklapati s frekvencijom avionskih uređaja, piše Bright Side.

 • Kao što znate, uzlijetanje i slijetanje su najteže faze leta, tokom kojih piloti trebaju koordinirati svoje akcije sa centrom za kontrolu leta na zemlji. Sve se to koristi pomoću navigacionog sistema letjelice. Signal vašeg uređaja može uzrokovati smetnje u radio komunikaciji, a pilot neće čuti informacije koje prenosi kontrolor saobraćaja. To može dovesti do vanredne situacije.  Tokom leta možete koristiti bilo koji uređaj koji ne razmjenjuje podatke putem GSM-a, Wi-Fi-ja ili Bluetooth, prenosi Tuzlanski.ba.

  Na primjer, elektroniski satovi (ali ne i pametni satovi), kamere, video kamere, diktafoni, slušni aparati, pejsmejkeri itd. Uređaji s ovom funkcijom razmjene podataka mogu se koristiti u svim fazama leta, ali u režimu leta. To uključuje pametne telefone i pametne satove, tablete, e-knjige, digitalne audio / video uređaje itd.

  Možete koristiti i laptop. Ako nema režim leta, jednostavno isključivanje Wi-Fi-ja djeluje jednako dobro.

  Režim leta možete isključiti samo tokom faze leta (obično nekoliko minuta nakon polijetanja) i samo nakon poruke letačke posade.  Ove liste i pravila mogu se razlikovati ovisno o aviokompaniji, provjerite službenu web stranicu prije leta, a potrebno vam je samo nekoliko sekundi da telefon prebacite u režim leta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,