Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto mobitel uvijek pada na stranu sa ekranom?

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste i sami primjetili da ljudi ne mogu da pomjere pogled sa svojih mobilnih telefona.

Baš iz tog razloga ih svuda nosimo i koristimo ih čak i u najčudnijim situacijama. Međutim, koliko je puta vaš novi telefon pao i završio na ekranu? Može li se ovaj fenomen uporediti s hljebom koji uvijek pada na pogrešnu stranu?

Postoji razlog za sve ovo, Robert Matthews, fizičar na univerzitetu Aston, otkrio je kako su glavni krivci mahom materijali od kojih je tvoj novi telefon napravljen. Iako ste najčešće u zabludi da je to zbog loše sreće, ipak fizika igra glavnu ulogu u ovom slučaju.

Utvrdilo se da ako telefon držite labavo u jednoj ruci s prstima ispod središta gravitacije (najčešće prilikom tipkanja poruka jednom rukom), veća je šansa da se telefon okrene preko vrhova tvojih prstiju. Dužina, gravitacija i ugao telefona tokom pada igraju važnu ulogu. Tako da, sljedeći put kada vam ekran pukne krivite fiziku.

Kako možete ublažiti posljedice?

Izbjegavajte stavljanje predmeta na ekran, nabavi zaštitnu foliju ili masku koja će ublažiti udarac. Uvijek stavljate telefon na sigurno mjesto. Ne ostavljajte tečnost u blizini. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,