Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
astronaut ilustracija
Preuzmite sliku

Zašto je važna boja odijela astronauta?

Kada je NASA izabrala svijetlonarandžastu boju za uniforme za uzlijetanje, u obzir je uzeto nešto daleko važnije od estetskog doživljaja izgleda astronauta.

Ova boja je izabrana zbog toga što odudara od svega ostalog u svemiru, pa je veoma vidljiva prilikom potrage i spasavanja astronauta, objašnjava Brian Daniel, član posade za spasavanje u NASA-inom “Jonsonovom svemirskom centru” u Houstonu. To je naročito slučaj ako, recimo, astronauti pri slijetanju završe u vodi. Zahvaljujući tome, astronauti se osjećaju bezbjedno.

Zanimljivo je da su istom ovom nijansom narandžaste boje ofarbani most “Golden Gate” u San Franciscu i kula” Tokio” u Japanu, visoka 333 metara.

Advanced Crew Escape Suit, odjelo u kojem se ulazi u raketu i boravi u njoj je napravljeno tako da omogući astronautima da prežive nesreću tokom uzljetanja ili slijetanja rakete. Ono ima zalihe vazduha i vode, padobran i sredstva za preživljavanje kao što su radio-predajnik i lijekovi.

Trenutna verzija odijela je usvojena 1994. godine, a odijelo iste boje koje se ranije koristilo nazivalo se odijelom za lansiranje i ulazak.

Bijelo odijelo

Odijelo za šetnju po svemiru i aktivnosti izvan vozila je drugačije – belo, jer ova boja dobro reflektuje svjetlost i odstupa od tamnog svemira.

Ova odijela se nazivaju jedinicama za kretanje izvan vozila i glomaznija su od onih koje astronauti nose prilikom uzlijetanja. Ona imaju sisteme za kontrolu temperature, dovoljnu zalihu vazduha i vode za piće, kao i čvrstu neprobojnu “ljusku” odijela, koja štiti atronaute od svemirskog otpada.

“Roskosmos” pravi svemirska odijela “Sokol” za uzlijetanje i slijetanje, “Orlan” za šetnje svemirom. Oba ova odijela su bijela, a njihova funkcija je slična onima koja pravi NASA.

Kinezi, takođe, proizvode nešto drugačija odijela za svemirske šetnje nego Amerikanci – riječ je o odelu “Feitan”, zasnovanom su na ruskom “Orlanu”. Uz to, kineski astronauti nose odijela slična “Sokolu” za uzlijetanje i slijetanje. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje