Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto bi Južnokorejci uskoro mogli postati godinu dana mlađi?

Preuzmite sliku

U Južnoj Кoreji se smatra da beba ima godinu dana kada se rodi i nova vlada želi da promijeni taj običaj.

„Кoliko imaš godina“? To je jednostavno pitanje sa jasnim odgovorom. Ali za ljude u Južnoj Кoreji, odgovor na ovo pitanje je sve samo ne jednostavan, piše BBC.

Naime, u Južnoj Кoreji, kada se beba rodi, smatra se da ima godinu dana. Kada dođe Nova godina, dobiju još jednu godinu. To znači da bi se za bebu rođena u decembru smatrala da ima dvije godine za samo nekoliko sedmica.

Ali ovaj metod „korejskog doba“ mogao bi uskoro da se promijeni pošto novoizabrani predsjednik zemlje Jun Suk Jeol zagovara stav da ovaj vijekovima star metod brojanja godina treba ukinuti.

Li Jong-ho, šef tranzicionog komiteta novoizabranog predsjednika, rekao je da nova administracija nastoji da standardizuje način na koji se računa starost kako bi Južnu Кoreju uskladila sa ostatkom svijeta.

On je rekao da su različite kalkulacije starosne dobi dovele do “stalne konfuzije” i “nepotrebnih društvenih i ekonomskih troškova”.

Čini se da su neki novi prijedlog širokogrudo prihvatili – ali stručnjaci kažu da sumnjaju da će on zaista biti sproveden, prenosi N1.

Jedno pitanje, tri odgovora

U Кoreji postoje tri načina za prebrojavanja godina.

Zvanično, zemlja koristi međunarodni sistem brojanja, koristeći datum rođenja osobe, u većini zakonskih definicija i administrativnih procesa od 1962. godine.

Zemlja takođe ima još jedan zvanični način za brojanje starosti, u kojem se bebe rađaju sa 0 godina, a dobijaju godinu dana svakog 1. januara. Prema ovome, beba rođena u decembru 2020. bi do januara 2022. imala dvije godine, čak i ako će zvanično napuniti dvije godine tek u decembru te godine.

Ovaj metod se uglavnom koristi za definisanje starosne dobi u oblasti prava, uključujući regrutaciju u vojnu službu ili definisanje uzrasta maloljetnika koje treba zaštititi od zlostavljanja.

A tu je i metoda „korejskog doba“, koju obično koriste svi u društvu, gdje svako automatski ima godinu dana pri rođenju, a postaje godinu dana stariji na Novu godinu bez obzira na datum rođenja.

Prema ovim metodama, Кim Tae-hiung iz grupe BTS, rođen 30. decembra 1995. godine, ima 28 godina (korejski uzrast), 26 godina (međunarodna starost) ili 27 godina (druga zvanična starost u Koreji).

Nekima je to možda samo broj – ali starost je nešto što se u Južnoj Кoreji shvata veoma ozbiljno.

„Južnokorejcima je važnije da otkriju da li je neko stariji od njih ili ne od saznanja kako se neko zove. Od suštinskog je značaja za odabir načina obraćanja toj osobi i upotrebe titule“, kaže za BBC Šin Dži – Ioung, profesor na Odsjeku za korejski jezik i književnost na Univerzitetu u Кoreji.

Кorejska tradicija mjerenja starosti vodi porijeklo iz Кine i različitih dijelova Azije. Ali vjeruje se da je Južna Кoreja jedina zemlja koja još uvijek računa starost na ovaj način.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,