Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto američke krofne imaju rupu u sredini: Iza ovog ukusnog deserta krije se zanimljiva priča

Preuzmite sliku

Američke krofne osim što oduševljavaju izgledom, imaju i nevjerovatan ukus.

Podsjećaju na naše, ali Amerikanci su napravili toliko raznih varijanti ovog prženog testa da je teško reći koliko ih ima. Ono po čemu se pak razlikuju od naših jeste rupa u sredini tijesta.

Jeste li se nekada zapitali čemu služi ta rupa i kako je nastala? Vjerovali ili ne, postoji jako puno teorija o nastanku ove misteriozne rupe na ukusnom desertu. Prema prvoj teoriji, rupa u krofnama je jednostavno neophodna. Jednom kada su pekari počeli da dodaju žumanca u svoje recepte, tijesto je postalo prebogato što je znatno otežalo ravnomjerno pečenje. Krajevi su bili hrskavi i sredina bi ostala sirova, te je logično rješenje bilo uklanjanje tijesta iz sredine.

 • Druga teorija je zanimljivija, a odnosi se na Novu Englesku 1850. godine, i brod nazvan “Elizabeth Gregory”. Naime, Elizabet je svom sinu napravila veliku količinu prženog tijesta za jedno od njegovih putovanja, a priča se kako je kapetan Gregori upravo na tom putovanju “izumio” krofnu s rupom.

  Međutim, postoji mnogo teorija o mogućim razlozima. Neki historičari misle da se krofna sa rupom lakše vari. Ali, najzanimljivija teorija glasi da su kapetanu Gregori bile potrebne obe ruke za upravljanje brodom, te je napravio rupe u krofnama kako bi mogao lakše da ih drži.

  Djeluje kako je prva teorija, ipak najbliža istini. Čak je i kapetan Gregori u jednom intervjuu otkrio kako je rupu na svojoj krofni napravio sasvim slučajno. (Stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,