Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zaštita okoliša: Šoljice za kafu napravljene od taloga

Start-up firma iz Berlina, Kaffeeform, skuplja talog od kafe iz kafića u Berlinu te onda od toga proizvode ekološki prihvatljive šoljice. Osnivač firme, Julian Lechner je ispričao kako je došao na ideju za proizvod, piše Insider.

– U Njemačkoj je velika kultura ispijanja kafe i uvijek sam se pitao što se događa sa svim talogom iz svih tih ispijenih šoljica – započeo je svoju priču Julian, prenosi Tuzlanski.ba.

Njegova firma koristi samo dostavljače na biciklima koji po gradu skupljaju talog od kafe jer mu je želja da firma bude što ‘zelenija’, a ti dostavljači svaki dan za njega prikupe 50 kilograma taloga.

Prikupljeni talog se tada sortira i čisti u Kaffeeformu pa se transportira na drugu lokaciju gdje se suši i miješa s biljnim vlaknima i smolom. Ta mješavina se tada formira u šoljicu i završava pod pritiskom i vrućinom. Za jednu šoljicu za espresso s tanjirićem potrebno je šest šoljica taloga, a finalni proizvod u sebi ima 40% taloga kafe i sasvim je razgradiv.

  • – Naš glavni cilj je da istaknemo vrijednost recikliranja u društvu – kaže Julian.

    Njihove šoljice koriste se u 20 kafića u Berlinu i još 150 lokacija u Europi, ali firma ne želi stati na šoljicama. Želja im je od taloga kafe izrađivati i namještaj.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,