Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zapanjujuće mjesto toliko izolovano da nije imalo niti jedan slučaj korona virusa

Preuzmite sliku

Albany je 1826. godine postalo prvo evropsko naselje u Zapadnoj Australiji, a kao i brojne druge australske kolonije koje su osnovali Britanci – izgradili su ga osuđeni kriminalci koji su poslani na prisilni rad.

Australska turistička zajednica proglasila je Misery najboljom plažom u Australiji u 2022. godini. Riječ o zapanjujućoj plaži kod gradića Albany u Zapadnoj Australiji, a koji je od Pertha udaljen oko 400 kilometara.

Albany je toliko izolovano mjesto da niti jedan od 38.000 stanovnika dosad nije imao koronu. Tako tvrdi njihov gradonačelnik Dennis Wellington. Na manjak slučaja koronavirusa uticala je i činjenica što je dolazak u Australiju bio zabranjen za strane državljane u posljednjih dvije godine, a kretanje je bilo ograničeno i Australcima iz drugih saveznih država, prenosi punkufer.hr.

Sada kada se Australija otvara prema turistima, a plaža Misery je dobila ovu prestižnu titulu, gradonačelnik se nada da će turisti doći i u Albany.

“Plaža Misery je lijepo osamljeno mjesto i mislim da će svidjeti mnogim inozemnim turistima koji su zapeli u pandemijskim izolacijama i stvarno žele malo prostora i prirode,” rekao je Dennis Wellington za CNN Travel.

Turisti bi mogli biti zaintrigirani i nevjerovatnom prošlošću ovoga mjesta.

Albany je 1826. godine postalo prvo evropsko naselje u Zapadnoj Australiji, a kao i brojne druge australske kolonije koje su osnovali Britanci – izgradili su ga osuđeni kriminalci koji su poslani na prisilni rad.

Neki su pobjegli i počeli se baviti piratstvom, pa su vode oko plaže Misery bile iznimno opasne 1800-tih godina. Situacija se nije popravila niti početkom 1900-ih kada su se ljudi počeli baviti kitolovom.

Zbog ove brutalne aktivnosti mirne vode oko Miseryja bile su preplavljene krvlju zaklanih kitova, pa neki vjeruju da je to razlog zašto se plaža zove Misery odnosno bijeda.

Lov na kitove prestao je 1978. godine u ovom mjestu, a o toj mračnoj eri turisti mogu saznati više informacija u muzeju Albany Historic Whaling Station koja je udaljena od plaža svega petstotinjak metara.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,