Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivost u komšiluku: Slovenija dobiva 3D pješačke prijelaze

Preuzmite sliku

U više slovenskih gradova postavit će se uskoro inovativno dizajnirani pješački prijelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke, pa pred njima automatski koče, a cilj akcije je povećati sigurnost pješaka u saobraćaju.

Prva dva takva “lebdeća” pješačka prijelaza, odnosno “3D zebre”, dobit će ovih dana Velenje u gradskog četvrti gdje se nalazi više škola, iduće sedmice postavljaju se u Ptuju, a u sedmici mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22 septembra, i u Ljubljani, objavili su slovenski mediji.

“Ponosni smo što smo prva općina koja je prihvatila ovo rješenje i siguran da će zbog ovakvih pješačkih prijelaza djeca biti sigurnija”, kazao je za Slovensku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol.

  • Inicijativu za uvođenje takvih prijelaza pokrenulo je u saradnji s lokalnim zajednicama i udruženjima za sigurnost u prometu jedno osiguravajuće društvo.

    Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je s Islanda, gdje su se prvi takvi pješački prijelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više je njemačkih gradova takvo rješenje odbijeno jer nije u skladu s propisima u cestovnom saobraćaju.

    Nekoliko “lebdećih zebri” bilo je prije dvije godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale, vrativši se klasičnom rješenju prijelaza. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje