Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivo: Znate li zašto Petit Beurre ima rupice i zupce?

Preuzmite sliku

Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive

Keks “Petit Beurre”, što u prijevodu s francuskog znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite. Godine 1886. u Nantesu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje pravi prema istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.

Perfekcionist sa smislom za marketing, Lefevre-Utilea, shvatio je važnost pakiranja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunske kvalitete za svoj proizvod, mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažovao velike umjetnike svoga doba.

Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis donio iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Kada pogledate keks, uočit ćete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobivenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simboliziraju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 sedmice u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,