Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivo otkriće: Zašto doživljavamo déjà vu? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Naučnici u Škotskoj u studiji su došli do zaključka da déjà vu ne aktiviraju lažna sjećanja, ali i da se ne radi o bugu u Matrixu već o sistemu provjere grešaka u mozgu

Svi znamo šta je déjà vu. Iskusili smo taj osjećaj kao da se trenutak ispred nas već dogodio iako dobro znamo da smo sada prvi put ovdje. Naučnici sada vjeruju da su napokon otkrili pozadinu zbog koje se javlja ovaj fenomen i ne, ne radi se o bugu u Matrixu.

Razlog zbog kojeg je ovo bilo toliko teško proučavati je nepredvidljivost samog fenomena. Akira O'Connor sa Sveučilišta St. Andrews za Digital Trends kaže kako to znači i da je iznimno teško doći u priliku za obaviti mjerenja. No, sada se i ovdje mijenjaju stvari. O'Connor je s kolegama odlučio u laboratorijskim uslovima replicirati déjà vu te su otkrili da je ovo tehnika koju mozak koristi kako bi bio siguran da su sjećanja tačna.

Ispitanicima su u testu izgovarali niz povezanih riječi poput krevet, jastuk, noć, prekrivač. Namjerno bi izostavili san te su ispitivali ljude jesu li čuli riječ na s, na što su odgovorili da nisu. Kasnije, kad su od njih tražili da da se prisjete jesu li čuli riječ san, sjećali su se da nisu čuli tu riječ, ali u isto im je vrijeme bila poznata jer je bila povezana s prethodnima i tako je simuliran déjà vu. U to vrijeme su skenirali i mozak ispitanika kako bi vidjeli taj mentalni konflikt u mozgu, a skeniranje je pokazalo aktivnost u čeonom dijelu mozga, tj. područjima koja su ovezana s odlučivanjem. U isto vrijeme nije bilo aktivnosti u dijelu mozga povezanom sa sjećanjem, što bi se očekivalo da je déjà vu povezan s lažnim sjećanjima.

No, ovdje se radilo o maloj studiji koja još nije podvrgnuta analizi drugih stručnjaka, ali ako se potvrde nalazi, to bi značilo da je déjà vu znak da sistem provjere sjećanja u mozgu radi dobro, piše New Scientist. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,