Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivo istraživanje: Prednje suvozačko sjedište više nije najfatalnije

Preuzmite sliku

Dugo se smatralo da je fatalno mjesto u automobilu suvozačevo. Ali, to je zastarjelo, kažu iz američkog Osiguravajućeg institute za sigurnost na putu.

Zadnje sjedište je sada najopasnije mjesto u vozilu, a razlog tome nije zato što se nešto izmijenilo s njim, već zato što su proizvođači dizajnirali sigurnije prednje sjedište.

David Harki, predsjednik Instituta, rekao je da su testiranja na udese natjerala proizvođače da poboljšaju zaštitu za ljude na prednjem sjedištu i da trenutno procjenjuju sigurnost na zadnjem.

– Nadamo se da će nova procjena dovesti do sličnog napretka po pitanju zadnjih sjedišta – dodao je Harki. 

Istraživanjem je utvrđeno da sada putnici na zadnjem sjedištu često više nastradaju od onih na prednjem.

Prema federalnom američkom zakonu, prednja sjedišta moraju imati vazdušni jastuk i drugi takvi sistemi se dodaju za zaštitu u slučaju prevrtanja i udara sa strane. Većina tih poboljšanja sigurnost u prednjem dijelu vozila, prenose mediji.

Institut je također otkrio da pojasevi na zadnjem sjedištu mogu sami po sebi uzrokovati povrede kod nekih udesa. Nova studija je otkrila da putnici na zadnjem sjedištu često pretrpe teže povrede od onih na prednjem i to tokom frontalnog sudara.

Jedan dodatak može pomoći kod toga, a to je vazdušni jastuk za zadnje sjedište, naveli su u Institutu. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,