Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivi ženski portreti od dječjih igračaka (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Kako dječje igračke, ili ono što je od njih ostalo, može postati dio umjetničkih radova, najbolje možete vidjeti na izložbi pod nazivom Reciklaža igre. Umjetnik Ivan Kocić u beogradskoj Uličnoj galeriji izložio je radove – ženske portrete napravljene od dječjih igračaka.

 • zenski-portreti-od-djecjih-igracaka002_20150617
 • I u životu i umjetnosti igračke imaju ozbiljan udio u stvaranju karaktera, odnosno portreta. Izložba traje do petka, a Ivan Kocić za N1 otkriva kako je tekao proces izrade asemblaža od igračaka.

  “Radovi koje ovde izlažem su asemblaži, i objedinjeni su u seriju pod nazivom, Reciklaža igre. Moja početna ideja je pošto sam se bavio klasičnim mozaikom, prije ovoga, da pokušam da napravim nešto slično do igračaka, i u to sam uključio puno svojih drugara, koji su bili toliko ljubazni da mi poklone svoje stare igračke”, kaže Ivan Kocić.

  “Prvo počinjem od odabira modela, zatim odradim skicu crtež, koji uprostim. Igračke se lijepe topljenom plastikom na osb pločama, koje su takođe napravljene od recikliranog drveta, komada recikliranog drveta, i na osb ploču prenosim crtež, obojim da ne bih slučajno pogriješio, i tek onda ide ljepljenje igračaka, jer mi se to dešavalo. Tek na kraju dolazi ljepljenje igračaka i uklapanje. Ima svega od klikera i baterija, preko računarskih komponenti”, objašnjava on.

  Kocić kaže da je sama izrada trajala od decembra, otprilike šest mjeseci.“Izradio sam nekih osam asamblaža, i u planu su mi još veći formati, ubuduće. Ova izložba nam pokazuje kako i kao odrasli možemo da se igramo tim starim igračkama”, ističe on.

  Više u video prilogu N1.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,