Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivi rezultati: Što je otac stariji, veća je vjerovatnoća da će mu sin biti štreber

Preuzmite sliku

Istraživanje je pokazalo veću vjerovatnost da dječaci koje su njihovi očevi dobili u nešto starijoj dobi u prosjeku imaju veći IQ, ali su i manje snalažljivi u društvu zbog toga što mogu ostaviti dojam ‘čudnog štrebera’, prenosi The Guardian.

U studiju je bilo uključeno 7.781 britanskih blizanaca, a rezultati govore da su oni sa starijim očevima u prednosti što se tiče pameti i snalaženja s tehnologijom i zadacima već u osnovnoj školi. Testiralo ih se pitanjima i zadacima u dobi od 12 godina, a bilježilo se koliko se snalaze, koliko su fokusirani i kako reagiraju na društvene situacije. Zatim su sve pretvorili u indeks koji su ovom prilikom nazvali “geek index”, prenosi Jutarnji.hr.

Najviši skor na “štreberskom indeksu” tako su imali oni s najstarijim očevima. Kod dječaka koje su očevi dobili s 25 godina i manje od toga, skor je iznosio 39.6. Brojka je rasla na 41 kod dječaka s očevima od 35 do 44 godine starosti, a najviša je bila s onima čiji su očevi imali više od 50 godina, čak 47.

Neki od mogućih razloga koje navode znanstvenici su što su muškarci koji imaju djecu u starijoj dobi u prosjeku više obrazovani i bolje zarađuju, pa te “štreberske” gene prenesu i na sinove. Ovaj uticaj se znatno više oslikava na dječake nego na djevojčice.

Istraživanje je detaljno opisano u javno dostupnoj znanstvenoj publikaciji Translational Psychiatry. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,