Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zagonetne žene pod maskama: “Ukras” koji ih spašava od neprijatelja

Preuzmite sliku

Iran je kao destinacija oduševio sve koji su ga posjetili. A oni koji su bili tamo, znaju da, barem za žene, vladaju stroga pravila odijevanja, što uključuje i turiste. Marame na glavi su obavezne, a boja koja se nosi je crna. Od ostatka države razlikuje se provincija Hormozagan, smještena na južnoj obali.

Mješavina raznih kultura čini ovo mjesto specifičnim,pa tu žive Afrikanci, Indijci, Arapi i Perzijanci. Ovaj kraj bio je centar trgovine začinima još 2 hiljade godina prije nove ere, pa su razni uticaji oblikovali običaje stanovnika. Ono što je zajedničko ženama svih nacija ovdje maske su na licima, ali ne crne, već žarkih boja, a u bojama su i njihove haljine.

Žene Bandarija maske nose stoljećima, a tačno porijeklo nije poznato. Ipak, prema predaji, smatra se da su maske počele nositi za vrijeme portugalske vladavine, kako bi izbjegle robovlasnike u potrazi za lijepim djevojkama.

Maske su raznolike, neke prekrivaju cijelo lice, neke otkrivaju područje oko očiju. Različit je i materijal kojim se rade, pa varira od kožnih do izvezene tkanine, a lokalni stanovnici raspoznaju porijeklo i status žene po obliku i boji maske koju nosi.

Maska koja najviše dolazi do izražaja je ona žena iz sela s otoka Queshm. Specifična maska u obliku je brkova, a prema predaji, nastala je tako da žene izgledaju snažnije. Naime, ovo je područje bilo podložno invazijama neprijatelja, pa kada bi ih ugledali ovakve, pomislili bi da je riječ o vojnicima, muškarcima.

Ova tradicija polako danas nestaje. Mlade žene skidaju maske sa svojih lica, ali ne udaljuju se potpuno od svojih običaja, već masku preko lica zamjenjuju velovima na glavama. Ipak, pri razgovoru sa strancima, posebno muškarcima, iz maski se ne skidaju. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,