Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zabrinjavajući uzrok najranijeg cvjetanja trešnje u Japanu

Preuzmite sliku

Cvjetanje japanske trešnje ove godine počelo je najranije u posljednjih 70 godina, a stručnjaci navode da su najvjerovatniji uzrok klimatske promjene.

Cvjetanje trešnje prati Japanska meteorološka agencija skoro 70 godina, a zabilježila je da je prva trešnja ove godine procvjetala u Kiotu 26. marta. Slični rekordi zabilježeni su u više od desetak gradova širom zemlje, prenosi Beta.

Trešnjin cvijet “sakura” obično cvjeta u aprilu, kada Japan slavi početak nove školske i poslovne godine. Ipak, sada većina drveća procvjeta prije prvog dana škole. Neki smatraju da je ovo najranije cvjetanje ikada, sudeći po zapisima iz istorijskih dokumenata, dnevnika i knjiga poezije iz Kiota.


Naučnik za zaštitu životne sredine Osaka Iasuiuki Aono, koji prati takve dokumente, rekao je da je najranije cvjetanje prije ove godine bilo 27. marta 1612., 1409. i 1236. godine.

“Možemo reći da je to najvjerovatnije zbog uticaja globalnog zatopljenja”, rekao je dužnosnik Japanske meteorološke agencije Shunji Anbe.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje