Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zabranjeno mjesto: Kanjon toliko popularan da su neki spremni potrošiti malo bogatstvo da ga vide

Preuzmite sliku

Fjaðrárgljúfur. Ne, nije nam mačka pretrčala preko tipkovnice, ovo je ideja za izlet u prirodu Islanda.

Rijeka Fjaðrá koja teče južnim dijelom otoka nije naročito dugačka, ali strmi kanjon koji ju prati je ono što izletnici zapravo dolaze vidjeti. Nastao je tokom posljednjeg ledenog doba, a danas je plodno tlo za vegetaciju i njegove stijene krase nerealno zelena mahovina i lišajevi.

Vodostaj nije visok pa je šetnja kroz kanjon sigurna, potreban je samo razuman oprez pri odabiru obuće i tokom hoda po skliskim stijenama. Također, bilo bi dobro izbjeći zimu kada vodostaj naraste.

 • Mjestimično visok i do 100 metara te 2 kilometra dug, nalazi se kraj sela jednako lijepog imena: Kirkjubæjarklaustur. U okolici je dovoljno kuća, apartmana i hotela u kojima možete provesti noć, tako da ne morate brinuti ponesu li vas prirodne ljepote pa zaboravite na vrijeme.

  A sada, pitanje dana: zašto turisti pokušavaju podmititi čuvare da ih puste unutra ako je ulaz slobodan?

  Dogodilo se nešto što niko nije mogao predvidjeti. U proljeće prošle godine američka pop zvijezda Justin Bieber ovdje je snimao spot za pjesmu I'll show you. I pokazao im je, svima.

  Vojska oduševljenih fanova pohrlila je u kanjon i uzrokovala potpuni haos. Video je imao 450 000 000 pregleda, ali Justin nije dobio nagradu za turističku promociju. Štaviše, lokalne vlasti privremeno su zatvorile kanjon dok se situacija ne smiri.

 • Fanovi su pokušali podmititi čuvare novcem, hranom, a jedna zaštitarka je odbila besplatan put u Dubai u zamjenu za ulaz u kanjon.

  Mi ostali – strpljivi, spašeni. Kanjon je ponovno otvoren, s obzirom da je zbog pandemije ionako bilo manje turista nego inače. Tako da, zateknete li se na Islandu, svratite do kanjona kojeg ni Dubai ne može kupiti. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,